Stavbaři v Archeoskanzenu na Modré finišují. Už za pár dnů tam bude velká sláva

Ústředí duchovního dědictví Velké Moravy. To zní honosně a také o honosné dílo jde. Stavbaři ohlásí v Archeoskanzenu Modrá hotovo už v pátek 21. října, kdy se tu bude nový objekt financovaný z regionálního operačního programu slavnostně otevírat.

„Letošní rok pro nás byl především ve znamení dostaveb a oprav, měli jsme logicky méně akcí pro návštěvníky. I tak ale zřejmě dosáhneme druhé nejvyšší návštěvnosti v osmileté historii skanzenu,“neskrývá radost vedoucí Archeoskanzenu Modrá Lubomír Sláma.

Pracovní ruch tu byl podle Slámy srovnatelný s vlastní výstavbou skanzenu v letech 2003-2004. „Jde o hypotetickou rekonstrukci objektu pravděpodobné církevní školy písemnictví z doby Velké Moravy. Dispozičně jde o tři části – sídlo vysokého církevního hodnostáře, shromažďovací místnost a ubytovací prostory pro žáky,“ vysvětluje, na čem stavbaři i místní lidé pracovali v uplynulých měsících Sláma.

K areálu náleží také kamenná křestní rotunda s křtitelnicí. Další dominantou je pak 12 a půl metrů vysoká čtyřpodlažní strážní věž. „Je součástí velmožského paláce a bude sloužit jako vyhlídková,“doplňuje šéf ojedinělého historického objektu.

Na Modré rozšířili také parkoviště s točnou pro autobusy, sociální zázemí pro turisty, přístupový chodník i palisádové oplocení.

Teď snad už jen chybí to, co se nepovedlo generacím archeologů, totiž najít Metodějův hrob…

„Cha cha, sen každého archeologa… tuhle ambici tedy vážně nemáme, ale návštěvníci se v příštím roce mají opravdu nač těšit, snad je potěší i další projekt, který se už v blízkosti archeoskanzenu začíná realizovat. A hlavně se těšme na slavnostní páteční otevření Ústředí duchovního dědictví Velké Moravy,“ uzavírá Sláma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x