Mentálně postižení ze Zlína absolvují unikátní expedici po americké Route 66

ZLÍN  - Výprava ze zlínského sdružení Izap čítající sedm mentálně postižených a tříčlenný doprovod vyrazila ve středu na unikátní expedici, v rámci které projedou americkou Route 66. Dosud nikdo tak dlouhou cestu s mentálně postiženými nepodnikl,   řekla ředitelka Izapu Miluška Zvonařová.

„Doposud nikdo na světě tak dlouhou cestu se skupinou mentálně postižených, alespoň co víme, ještě nepodnikl. Po asi patnáctihodinovém letu nás čeká dvoutýdenní putování po slavné americké silnici Route 66, autem nacestujeme kolem 4000 kilometrů,“ podotkla Zvonařová.

Podniknout tuto expedici napadlo sdružení Izap před asi pěti lety. Projekt má dokázat, že ve speciální pedagogice není nic nemožné a umožní srovnání chování handicapovaných a zdravých jedinců v podmínkách náročného cestování.

„Volba procestovat Route 66 nebyla náhodná. Zhlédla jsem film o této silnici a viděla, jak tam žijí a pracují lidé, kteří jsou u nás považováni za mentálně postižené. O vstřícnosti Ameriky k handicapovaným se u nás hodně mluví, a tak jsme se rozhodli si toto potvrdit na vlastní kůži. Bude to náročné a zřejmě si všichni sáhneme na dno,“ konstatovala Zvonařová.

Sedm postižených klientů i jejich doprovod se na úhradě nákladů spojených s projektem podíleli desetitisícovými částkami. „Někteří naši klienti si na výpravu sami během uplynulých čtyř let našetřili, jindy se jim na expedici skládala celá rodina. Naši klienti se tak těšili, že se naučili celou trasu zpaměti, znají státy i města, která navštívíme a mnozí se kvůli tomu začali učit i angličtinu,“ poznamenala Zvonařová. Část financí zajistili také sponzoři. Například cestovní kancelář nabídla expedici peníze, auto i průvodce. Sehnat peníze pomohl i zlínský primátor či statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.

Na skupinu čeká 3940 kilometrů dlouhá cesta, která začne v Chicagu a skončí v Los Angeles. Prochází osmi státy a protíná tři časová pásma. Během výpravy navštíví například národní parky na západě USA, města Las Vegas, Los Angeles a San Francisko a v plánu je i let vrtulníkem nad Grand Canyonem. „Díky cestovní kanceláři budeme moci navštívit také kasíno a určite si tam všichni do jednoho alespoň symbolicky vsadíme. Do rána tam ale rozhodně nebudeme,“ dodala Zvonařová.

Projekt pro desetičlennou skupinu stál 655 tisíc korun a po návratu se chtějí účastníci setkat se všemi, kdo jim na výpravu přispěli, a podělit se s nimi o své zážitky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x