Z bývalých valašskomeziříčských kasáren vzniká ekocentrum

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ  - Bývalé valašskomeziříčské kasárny se brzy promění ve valašské ekocentrum. informoval o tom Jiří Jurečka z Českého svazu ochránců přírody ve Valašském Meziříčí.

Valašskomeziříčští ochránci přírody začali realizovat projekt Rekonstrukce Gardiánova domu – budoucího valašského ekocentra. „Cílem projektu je zpracování stavební technické dokumentace k rekonstrukci dvou budov v areálu bývalých kasáren ve Valašském Meziříčí. Tato dokumentace bude sloužit k podání žádosti o stavební povolení a také žádosti o dotaci na rekonstrukci budov,“ poznamenal Jurečka.

Zpracování projektu výrazným způsobem zvýší šance k úspěšnému získání finančních prostředků z grantových řízení a zároveň se díky podpoře Nadace OKD také usnadnil a urychlil proces zpracování stavební dokumentace a dalších náležitostí. „S městem Valašské Meziříčí se nám také podařilo vyjednat smluvní podmínky k převodu budov a uzavření dlouhodobého pronájmu okolních pozemků, které budou využívány pro programy a činnosti připravovaného ekocentra,“ doplnil Jurečka.

Aby se zabránilo dalšímu zhoršování stavu budov, které v areálu chátraly od opuštění armádou, musely být provedeny nejnutnější udržovací práce. Pracovníci Českého svazu ochránců přírody s pomocí studentů proto například zakryli otvory ve střeše, kterými do objektu zatékalo, odčerpali vodu a objekty zbavili odpadků, které se zde nastřádaly za téměř dvacetileté období.

Budované ekocentrum v areálu lesoparku nabídne podle Jurečky ideální podmínky pro ekologické vzdělávání, výchovu a osvětu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x