Vilém, Veronika a Vendula. Tři ne úplně obyčejní sourozenci v jedné ne úplně obyčejné škole

43 dětí v pěti ročnících mají v Základní škole ve Zlíně- Malenovicích, ve třídách pro mimořádně talentované děti. Ve dvou případech se „podařilo“, že do různých tříd chodí dva sourozenci, asi nejzajímavější jsou v tomto směru Vilém, Veronika a Vendula Vaňharovi. Tedy pěkně odshora páťák, třeťačka a prvňačka.

„Asi je naše rodina v tomto směru trošku raritní,“ usmívá se maminka, oční lékařka Helena Vaňharová, “ale můžu říct, že jsme s manželem moc spokojeni. Škola má výborné renomé, vážíme si vysokého stupně vzdělání učitelů, vládne tam přátelská atmosféra a pohoda.“

Všichni tři školáci s iniciály VV nosí samé jedničky, největší problémy má asi Vilda s tělocvikem. „Neumím šplhat,“ říká a je znát, jak mu to vadí a jak touží po zlepšení. Třeťačka Verunka je mimořádně zdatná v psaní. “Věnuje se mu docela systematicky, její díla prozrazují velkou míru talentu,“ těší paní ředitelku Zdeňku Jančíkovou. Pozoruhodné je, že nejjasněji o tom, co by chtěla dělat v budoucnu má nejmladší Vendulka: “Já budu farmářkou,“ tvrdí dívenka, která prý má ráda všechny předměty.

Ve škole v rámci projektu ERIN, který tu uplatňují jako jediní ve Zlínském kraji s úspěchem už pátým rokem, momentálně ladí kriteria pro diagnostiku a výběr dalších talentovaných dětí. Škola se ale samozřejmě věnuje i takříkajíc obyčejným žákům. Společně připravili hned dvě výstavy ovoce a zeleniny. Parádní podívaná a jeden zajímavý poznatek. “Podívejte, máme tu volně položené například tyhle krásné modré hrozny, projdou tu denně stovky dětí. Máme takovou tichou učitelskou radost z toho, že nám je nikdo nesebral a vlastně na ně vůbec nesáhl, to potěší, nejen za to máme své děti  rádi,“ dává  i za kolegy nahlédnout do pedagogické kuchyně ředitelka Zdeňka Jančíková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x