Vinice v Tečovicích u Zlína… Sen, anebo pohádka? Ani jedno ani druhé, udivující realita

Pěstovat s úspěchem víno na Břeclavsku, Znojemsku, Hodonínsku či na Uherskohradišťsku? V případě zkušeností a nezbytného umu věc zcela normální. Ale v Tečovicích u Zlína? To už může znít jako vinařská latina.

.A přece je to už pár let realita. Na svědomí nemá tuhle raritu nikdo jiný než tamní starosta JaromírDoležal. „Za domem, na západním svahu, kde je hodně slunce celý den, mám 450 hlav. Ve čtyřech řádcích pěkně rovnoměrně rozdělené bílé odrůdy Hibernal a Malverina i červené Svatovavřinecké a Dornfelder. Jsou samozřejmě vhodně vyšlechtěné a tudíž hodně odolné, ale rodí pravidelně a také letošní sklizeň je výborná„, prohlíží si zálibně vinici v hodně neobvyklé geografické poloze vinař.

Starosta se svým otcem letos sklidili a ještě sklízejí zralé hrozny s nejvyšší cukernatostí přes 21 stupňů, pro někoho málo pochopitelné, pro ně realita. „Dohromady máme asi 400 litrů bílého a stejné množství červeného, samozřejmě jsme si užili i burčáku a sousedi a známí u nás při ochutnávce pomalu přecházejí z tradičního piva na víno„, říká starosta, který vede obec pátým rokem, s radostí.

Nová vinařská oblast na Zlínsku asi nevznikne, přesto jsou pěstitelské úspěchy v místech, kde by je nikdo nečekal, udivující. A svědčí o tom, co mnozí dávno vědí. Na Moravě žijí lidé, kteří umějí i věci, které jim mohou jinde závidět. V tomto případě jako by se postavili navzdory zavedeným letitým přírodním zákonům.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x