Zlínské Obuvnické muzeum pořádá Ševcovskou pouť

ZLÍN - V Obuvnickém muzeu ve Zlíně se v neděli uskuteční tradiční Ševcovská pouť. Za Muzeum jihovýchodní Moravy sdělila Blanka Kovandová.

Ševcovskou pouť pořádá muzeum každoročně na počest patronů ševcovského řemesla, bratrů Kryšpína a Kryšpiniána.

Obuvnické muzeum sídlí v centru města přímo v bývalé vstupní bráně do průmyslového areálu ve Zlíně. Muzeum bude pro širokou veřejnost otevřeno od 10 do 16 hodin. Jednotné vstupné je 10 korun a děti do šesti let mají vstup zdarma.

Návštěvníci uvidí práci ševce v replice historické ševcovské dílny, vystoupení mažoretek, poslechnou si pásmo ševcovských písniček nebo se projedou v proslulé baťovské pojízdné kanceláři vedlejšího mrakodrapu. Připraveny jsou i soutěže a hry pro děti a také stylové pouťové stánky.

Ve 3. století hlásali Kryšpín a Kryšpinián pohanům v severní Francii evangelium. Jejich jméno pochází od slova „crispus“ = kadeřavý. Po nocích si vydělávali jako ševci a chudým dělali boty zdarma. V té době císař Maxmilián nařídil kruté pronásledování křesťanů a někdo je udal. Když odmítli obětovat modlám a zříci se křesťanství, přivázali je na mučidla, a polévali žhavým olovem. Pak je hodili do ohně a nakonec do ledové vody. Když se ani potom víry nezřekli, nechal je rozzuřený soudce stít.

Bratři Kryšpín a Kryšpinián patří zřejmě k nejznámějším patronům ševců, koželuhů a dalších řemesel, která zpracovávala useň. Na jejich počest pořádali obuvníci již od středověku pouliční taškařice, ve kterých uctívali mučednickou smrt obou římských bratří a pravidelnou součástí těchto slavností byly i jarmarky a lidové veselice. Ševcovská pouť v Obuvnickém muzeu se snaží rozmanitým programem přiblížit atmosféru tohoto zapomenutého ševcovského svátku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x