Tip na nedělní výlet? Zoologická zahrada? Anebo věc méně obvyklá – chovatelská výstava v Tečovicích

Je to docela paradox. Slony, krajty, tučňáky, tygry či žirafy zná díky návštěvám zlínské zoologické zahrady snad každé dítě. Zato králíci, holubi, krůty nebo třeba kohouti, to je přímo nedostatkové zboží.

Není pak divu, že když se jednou za rok rozhodnou chovatelé drobného zvířectva z Tečovic na Zlínsku připravit svoji výstavu, zůstávají děti v úžasu.

Zatímco ještě o generaci zpátky se třeba králíci či slepice chovali prakticky na každém dvoře, dnes jsem v ulici téměř vzácností,“ vypráví hlavní organizátor výstavy, jednatel tečovické Základní organizace Českého svazu chovatelů Lubomír Gajdušek.

Tatínku, kup mi toho králíčka,“ tahle věta se ozývala z dětských úst snad nejčastěji. A mnozí pochopitelně volání rodu neodolali. „Výstava je pochopitelně prodejní, nabízíme exponáty ke koupi, ale také jen k podívání,“ vysvětluje Gajdušek. Sám chová se synem celkem 7 plemen králíků, nejúspěšnější je v chovu zakrslých. Právě o ně mají děti největší zájem. „Máme tu ale také hodně jiné macky,“ vysvětluje Gajdušek. Takový belgický obr váží až 8 kilogramů.

Na výstavě, která končí v neděli odpoledne, je k vidění 210 kusů králíků, 165 holubů i 40 voliér s drůbeží. „Jde o pořádnou porci práce při přípravě, samotné finále trvá zhruba týden, ale ten pohled na stovky spokojených návštěvníků a hlavně dětí určitě stojí za to. A pak, snad taková tradiční česká záležitost, jako je chovatelství, jen tak neskončí, to mě těší nejvíce,“ myslí si přední moravský chovatel.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x