Doplněno: Bývalý jednatel Moravanu Otrokovice dostal za podvod šest let a dva měsíce

ZLÍN - Krajský soud ve Zlíně odsoudil bývalého jednatele Moravanu Otrokovice, Ira Williama Jamese Harkina, k šesti letům a dvou měsícům ve vězení. Podle pondělního verdiktu se muž dopustil zvlášť závažného zločinu podvodu.

Trest si má muž odpykat ve věznici s ostrahou, soud mu dále zakázal činnost na sedm let. Trest není pravomocný, obhájce i státní zástupce si vzali lhůtu na rozmyšlenou.

Obžaloba vinila dvaapadesátiletého Harkina z podvodu, kdy měl z pozice jednatele společnosti Moravan Aviations Otrokovice sjednat několik půjček od jedné obchodní společnosti, přestože věděl, že jeho firma je ve špatné finanční situaci a že nebude schopna dluhy splatit. „Celkově si napůjčoval téměř 19 milionů korun,“ podotkl státní zástupce Leo Foltýn. Zmocněnec poškozené firmy však částku vyčíslil i s poplatky na téměř 21 milionů korun.

Soud vede proti Harkinovi řízení jako proti uprchlému. Obhájce obviněného Jiří Šabršula sice již dříve oznámil, že před několika dny obdržel Harkinův známý asi šestistránkový písemný doklad, ve kterém se Harkin vyjadřuje k věci, za kterou je souzen. „Myslel jsem, že se podaří anglický text přeložit včas, ale nestalo se tak. Navíc jsem získal informaci, že se chce Harkin jednání osobně zúčastnit,“ řekl při posledním soudním jednání Šabršula. Obžalovaný v pondělí k soudu přesto nepřišel.

Původně obhájce Hartina tvrdil, že se obžalovaný chce k soudu osobně dostavit. Nedostavil se však, jen hodinu a půl před začátkem jednání poslal soudu emailem žádost o odročení případu s tím, že nestihl dorazit, ale že se chce jednání zúčastnit. Soudce to však neakceptoval, protože podle něj měl už několik příležitostí, aby se jednání zúčastnil, ale nevyužil jich.

Obhájce Jiří Šabršula přečetl alespoň jeho písemné vyjádření k celé záležitosti. Harkin v něm tvrdil, že to s firmou myslel dobře a vinu svaloval na lidi kolem sebe. Podle soudu jeho písemná výpověď neměla žádnou vypovídací hodnotu, protože nijak nevyvrátil to, co mu obžaloba kladla za vinu.

Obhájce obžalovaného Harkina po jednání novinářům řekl, že se s největší pravděpodobností odvolá, takže kauzou se bude zřejmě zabývat ještě Vrchní soud v Olomouci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x