Těžba nánosů z luhačovické nádrže bude pokračovat

LUHAČOVICE - Povodí Moravy obnoví po čtyřech měsících těžbu nánosů ze dna luhačovické nádrže. Iinformovala o tom  mluvčí Povodní Moravy Veronika Slámová.

Nákladní auta, bagry a buldozery se rozjedou od středy. Asi 60 tisíc metrů krychlových zbylých sedimentů se bude odvážet maximálně do konce února. „Uděláme vše proto, abychom tento termín v co největší míře zkrátili. Rádi bychom těžbu dokončili už před novým rokem. Vše ale záleží na tom, jak nám bude přát počasí,“ řekl generální ředitel Povodí Moravy Radim Světlík.

Nádrž se začne opět plnit vodou na jaře 2012. Turisté by se tak příští léto mohli už koupat v čisté vodě bez sinic.

„Zlínský kraj vyvíjel dlouhodobý tlak na vyčištění přehradní nádrže v Luhačovicích, protože taková údržba se zde neuskutečnila téměř půl století. Je to i důležitá součást naší systematické podpory cestovního ruchu v regionu. Ten je důležitý jak pro okolní obce, tak především pro lázeňské město Luhačovice. Jsem rád, že se nám podařilo zajistit zbývající peníze na dočištění nádrže, i když to nebylo jednoduché,“ poznamenal statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS).

Těžbu pozastavil zhotovitel k poslednímu červenci, kdy státní podnik vyhověl žádosti starostů okolních obcí a místních podnikatelů o tento krok. Původně měli dělníci obnovit těžbu letos v září. Nádrž se však kvůli přívalové povodni v polovině srpna za jednu noc nečekaně naplnila. Pozvolné odpouštění vody, následný průzkum zbylého sedimentu a čekání na proschnutí podloží ale termín o téměř dva měsíce oddálily.

„Posunutý termín ale život místních obyvatel příliš neovlivní. Nádrž jsme plánovali napouštět z jarních vod, což platí i v současnosti. Navíc je pro region štěstím, že nádrž byla v době přívalové vlny prázdná. Luhačovice a okolí tak byly ochráněny před následky povodně, která byla větší než v roce 1997,“ dodal Světlík.

Z přehrady má být podle odhadů odtěženo a vyvezeno kolem 295 tisíc metrů krychlových sedimentů a vyčištění přehrady by mělo celkově stát 125 milionů korun bez DPH.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x