Z Dlouhé ulice ve Zlíně zmizí zřejmě přechod pro chodce, je příliš nebezpečný

ZLÍN  - Kvůli své nebezpečnosti bude zřejmě zrušen přechod pro chodce v Dlouhé ulici ve Zlíně. Ve středu to oznámil mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Jeho odstranění požadují radní i policie. Na přechodu, který se nachází na křižovatce ulic Dlouhá, Kvítkova a Zarámí, dochází opakovaně k vážným dopravním nehodám, při nichž jsou častými oběťmi chodci. „Letos jsme řešili celkem šest nehod, ve čtyřech případech šlo o kolize s chodci. Pět z nich bylo zraněno,“ podotkl mluvčí zlínské policie Josef Havela. Smutný rekord drží rok 2006, kdy se přechod stal dějištěm celkem 15 dopravních nehod.

Vedení města se už nebezpečným přechodem zabývalo z podnětu policie počátkem letošního roku. Nyní v radě převládl názor, že by bylo s ohledem na lidské zdraví vhodné přechod zrušit. „Víme, že se tohle rozhodnutí nemusí líbit řadě chodců, my ale upřednostňujeme jejich bezpečnost. Chodci navíc mohou využívat nedaleký podchod nebo bezpečný světelný přechod, který je také blízko. Reálně by tak mohlo dojít ke zrušení nejdříve za dva měsíce,“ řekla Eva Štauderová (M.O.R.), 1. náměstkyně primátora.

Podle 2. náměstka primátora Aleše Dufka (TOP 09/STAN) zrušení přechodu přivítají především řidiči. „Přejezd tohoto místa je pro ně velmi komplikovaný, což potvrzuje počet nehod. Musí dávat pozor na chodce, obtížné je kvůli přechodu vyjet na ulici Dlouhou z ulice Kvítková. Určitě jsem pro, aby se přechod zrušil,“ sdělil Dufek.

Přechod na Dlouhé ulici už nevyhovuje současným požadavkům na bezpečnost silničního provozu, jak dokládá i analýza dopravního inspektorátu policie. Délka přechodu převyšuje sedm metrů, není vybavena světelnou signalizací ani dělícím ostrůvkem. Město nyní zpracovává podklady, na jejichž základě by měl být přechod zrušen. Pokud se tak stane, nechá radnice v tomto úseku nainstalovat zábradlí, která chodce na absenci přechodu také upozorní.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x