Čas dušiček. Zlínský Lesní hřbitov je mimo jiné místem odpočinku největšího ševce všech dob Tomáše Bati

Daleko více návštěvníků, než v jiných obdobích, bude mít o prodlouženém víkendu zlínský Lesní hřbitov. Ti, kteří sem zavítají uctít památku svých blízkých, se mohou zastavit i na místě posledního odpočinku bezpochyby největšího Zlíňana všech dob, Tomáše Bati.

Ten tu sní svůj velký obuvnický sen už od 14. července 1932, jen dva dny předtím, 12. Července, tragicky zahynul po pádu letounu v Otrokovicích. Jemu po boku odpočívá i manželka Marie a náhrobek tu má i jediný syn Tomáš Baťa junior, pohřbený ovšem v září 2008 v kanadském Torontu. Jen o kus dál spočívá osobní pilot Jindřich Brouček.

Světově proslulý průmyslník byl na novém Lesním hřbitově pochován teprve jako druhý v pořadí. Paradoxní je, že jej předešel pouze student medicíny, syn Baťova osobního lékaře a spoluzakladatele myšlenky zřízení nového hřbitova, Rudolf Gerbec.

Lesní hřbitov nabízí poslední odpočinek také mnoha dalším významným osobnostem Zlína. Mezi jinými se tu lidé mohou poklonit památce geniálního zlínského architekta Františka Lydie Gahury, který se mimo jiné významně podílel na jedinečné funkcionalistické tváři Zlína. Jeho podpis nese třeba dnešní hotel Moskva, Velké kino, obytné domy na Lesní čtvrti anebo zlínská radnice.

V roce 1989 zemřel Karel Zeman, muž, který proslavil svými na svou dobu naprosto unikátními snímky, v nichž spojoval umění hraného filmu s trikovými a animovanými technikami. Také režisér takových skvostů jako Baron Prášil, Cesta do pravěku, Na Kometě a mnohých dalších má své čestné místo na zlínském Lesním hřbitově.

Stejně tak tu najdete hrob Hermíny Týrlové, další veleslavné zlínské filmařky, která se do animovaného filmařského nebe vydala v úctyhodných třiadevadesáti letech, a která stejně jako Karel Zeman zanechala nesmazatelnou zlínskou stopu v dějinách filmu.

K dušičkovému času nepatří ale jen pieta a chvíle rozjímání, jako každoročně je na místě upozornění a varování. Nenechávejte cennosti v zaparkovaných autech, nedávejte příležitost zlodějům, kteří si právě v čase klidu a vzpomínek umějí udělat v okolí Lesního hřbitova zlatý důl.

--> --> --> --> -->