V několika městech Zlínského kraje si připomenou vznik Československa

ZLÍN  - Řada měst ve Zlínském kraji si připomene 93. výročí vzniku prvního samostatného státu Čechů a Slováků už ve čtvrtek. Uvedli to mluvčí zlínské, otrokovické i vsetínské radnice.

Ve Zlíně se slavnostní shromáždění uskuteční v 10 hodin u sochy Tomáše Garrigue Masaryka před Kongresovým centrem Zlín. Město Zlín zde bude zastupovat primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN). Kromě něj na shromáždění dorazí také zástupci Zlínského kraje, Českého svazu bojovníků za svobodu či Armády České republiky.

V Otrokovicích se vznik Československa připomenou od 16 hodin, kdy se uskuteční pietní kladení věnců k pomníku obětem 1. světové války na náměstí. 3. května a poté v 16.30 hodin v Kvítkovicích. V 17 hodin bude zahájen Slavnostní večer ke dni vzniku samostatného Československého státu. V rámci večera bude udělen titul Osobnost města Otrokovice a Cena města Otrokovice. Vstup do sálu Otrokovické Besedy je volně přístupný široké veřejnosti.

Ve Vsetíně budou slavit od 15 hodin. Na programu bude pietní akt u pomníku T. G. Masaryka v Palackého ulici, filmový seminář Ať žije republika v kině Vatra a koncert Jaroslava Hutky v domě kultury.

„Pietní akt začne v 15 hodin. Tradičně vystoupí mužský pěvecký sbor Lumír, který zazpívá českou hymnu,“ podotkla mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Filmový seminář zahájí v 16 hodin úsměvný dokument Jany Počtové Generace Singles. Následovat bude happening před kinem Vatra, kde bude symbolicky svržen symbol mocnářství. „Účastníci happeningu obdrží od pořadatelů malou pozornost v podobě slevových kupónů na koncert Jaroslava Hutky,“ informovala vedoucí produkce Eva Hennelová z Domu kultury Vsetín. Koncert Jaroslava Hutky začne v malém sále domu kultury od 20 hodin.

--> --> --> --> -->