Prodloužený víkend se státním svátkem: přijďte se rozloučit se sezónou hradů a zámků

Víc než do přírody to zpravidla koncem října láká pod střechu. A protože se v tomto čase s návštěvníky loučí hrady a zámky, na něž je náš kraj hodně bohatý, přichází ideální čas vyrazit právě tam.

Kdo chce dvojnásobně zajímavé zážitky, využije například rodinného vstupného kvůli nižším cenám a vyrazí na hrad Buchlov a na sousední Státní zámek Buchlovice.

Počty návštěvníků v této sezóně se prakticky kryjí s loňskými. „Samotný zámek s jeho expozicemi letos do konce září navštívilo zhruba 33 tisíc lidí, loni až do konce října o tisícovku více, velmi podobná jsou také čísla týkající se těch, kteří přišli do celého zámeckého areálu s naším jedinečným parkem či Záchrannou stabicí pro zvířata,“ popisuje setrvalý trend kastelánka Státního zámku Ivana Syslová. Podle ní byl letos jako každým rokem značný zájem o jedinečnou výstavu fuchsií a prezentaci řádů a vyznamenání.

Výrazný nárůst zájemců, a to až o 90 procent, s radostí evidují na hradě ve Zlíně – Malenovicích. Do konce září to bylo téměř 11 tisíc lidí. Nebylo to samozřejmě samo od sebe, objekt Muzea jihovýchodní Moravy měl daleko lepší mediální prezentaci, projevila se nápaditost a snaha přitáhnout návštěvníky třeba nočními prohlídkami. „Klid tu nenastane ani po uzavření hradu pro veřejnost,“ vysvětluje ředitel Muzea jihovýchodní Moravy, které hrad spravuje, Antonín Sobek. Naopak, během zimy se tam objeví řemeslníci, opraví krovy, střechu a vylepší statiku hradní kaple. O prodlouženém posledním říjnovém víkendu ale bude otevřeno a například ve státní svátek se tu dospělým i dětem představí šermíři v dobovém ustrojení,“přidává bezplatný bonus spolupracovnice zlínského muzea Blanka Kovandová.

Na počty obdivovatelů si rozhodně nemůže stěžovat tradičně nejnavštěvovanější památka Zlínského kraje, Arcibiskupský zámek v Kroměříži. Kateřina Tomečková ze Správy státního zámku spočítala, že tento moravský skvost navštívilo od začátku roku asi 54 000 lidí, ještě o 13 tisíc více návštěvníků prošlo Květnou zahradou. „Nejvíce se letos prodávala trasa Via Unesco, která spojuje prohlídky historických sálů zámku,vyhlídkovou věž a Květnou zahradu,“ upozorňuje Tomečková. Také tady ještě očekávají zájem lidí o podzimních prázdninách i o prodlouženém víkendu.

Ani po uzavření objektů si jejich správci neodechnou. „Čekají nás inventury a také příprava na Vánoce, kdy bude zámek otevřen 26.12,“ popisuje například dny příští kastelánka buchlovického zámku Ivana Syslová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x