V Kvasicích zamykali řeku Moravu. Na pomoc přišel i Vodník

Speciálním klíčem zamykali v Kvasicích na Kroměřížsku řeku Moravu. Tamní vodáci měli vzácného hosta, na Dušičky přišel pomoci ten, který se dušičkám věnuje celý rok, totiž Vodník.

Co víme o řece Moravě? Bezpochyby každý odpoví, že jde o největší a nejdelší moravskou řeku. Samozřejmě je to pravda, ale zajímavostí kolem kultovní od soboty zamčené řeky je mnohem více. Třeba to, že měří od pramene pod Kralickým Sněžníkem až po soutok s Dunajem 353 kilometry. Ale pozor, není to jen moravská řeka, tvoří totiž česko-slovenskou hranici od Rohatce po Lanžhot. 69 kilometrů jejího dolního toku už patří nikoliv Česku, ale Slovensku a co je zajímavé, moravský“veletok“ tvoří také hranici našich sousedů s Rakouskem.

O tomhle možná ani stovka účastníků zamykání Moravy v Kvasicích nevěděla, každopádně je moc dobře, že se slavnostního aktu po vzoru vodáků v jiných českých regionech ujali.

„Jsme hodně mladé občanské sdružení,“ vysvětluje jeden z jeho zakladatelů Tomáš Kahaja. „Vodácký klub Kvasice jsme zakládali teprve koncem minulého roku, takže za hlavní aktivity považujeme jarní odemykání a podzimní zamykání řeky, ale už jsme na řece stihli vybudovat také zázemí a přístaviště,“ odhaluje fakt, že vodáci v Kvasicích vůbec nezahálejí.

Především dětem se musela líbit návštěva pána vod, samotného Vodníka. Právě on společně s vodáky v Kvasicích, mezi nimiž jsou třetinově zastoupeny i ženy, řeku pro letošek obřím klíčem uzamkl.

Na příští rok mají v Kvasicích lidé od vody smělé plány. Kromě už zavedených akcí chystají také velkou neckyádu a hlavně, chtějí k činorodosti přitáhnout místní děti, v roce s datem 2012 se těší na to, že zapíší do místní kroniky vznik vodáckého dětského kroužku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x