Zámek Lešná u Valašského Meziříčí je po rekonstrukci opět přístupný veřejnosti

LEŠNÁ  - Zámek Lešná u Valašského Meziříčí je po své rekonstrukci a modernizaci opět přístupný široké veřejnosti. Sdělila to mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Na obnovu zámku výraznou měrou přispěl Zlínský kraj. „Když jsem se tady byl podívat před rekonstrukcí, nechtělo se mi ani věřit, že se podaří něco takového,“ řekl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

Nadšení neskrýval ani hejtmanův náměstek Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), odpovědný za oblast kultury. „Před sedmi lety byla tato nemovitost určena k odprodeji, a to znamenalo najít soukromého investora nebo se dál dívat, jak chátrá. Zámek je nejen velkým kulturním dědictvím, ale i atraktivitou cestovního ruchu. Také díky tomu se podařilo získat na jeho obnovu evropské peníze,“ doplnil Ondruš. Mimo kulturního a turistického potenciálu přináší navíc podle krajského radního Josefa Slováka (ODS) opravený zámek také vzdělávací možnosti. „Arboretum je vhodné například pro studenty biologie, zámek samotný pak může být inspirací stavitelům či archeologům,“ upřesnil.

Rekonstrukce přišla na 34 milionů korun a týkala se přízemí, patra a atria zámku. Díky ní budou moci být prostory zámku po dlouhé době opět zpřístupněny veřejnosti. Úprav se dočkal i zámecký park o rozloze 7,5 hektaru. Více než 24 milionů korun se podařilo získat z Evropského fondu pro regionální rozvoj, zbylou část uhradil Zlínský kraj.

Stavební práce trvaly devět měsíců. Dělaly se nové rozvody a nové omítky. V prostorách, kde se nedochovaly původní podlahy, byly položeny nové, částečně se podařilo zrestaurovat barokní malby na omítkách a také byly zrestaurovány vídeňské parketové čtverce a velmi zajímavá plechová balustráda. „Při rozebírání podlah byly objeveny velice cenné barokní podlahy, které byly za přispění Zlínského kraje, jenž dofinancoval více než jeden milion korun, zrestaurovány a znovu osazeny. Co se týká parku, na jaře zde byly odtěženy poškozené stromy a během léta se dokončovaly ořezy korun stromů, aby se podpořila jejich vitalita a tím pádem i zvýšila jejich stabilita. Na podzim se začne s výsadbou stromů,“ přiblížila průběh rekonstrukce kastelánka Alena Lysá z Muzea regionu Valašsko, příspěvkové organizace Zlínského kraje, pod jehož správu zámek spadá.

Renesanční zámek Lešná u Valašského Meziříčí vznikl přestavbou vodní tvrze v 16. století. Zámek je kulturní památkou s anglickým přírodně krajinářským parkem. Park byl založen v polovině 19. století na místech původní užitkové zahrady. Park i zámek jsou chráněné nemovité kulturní památky. Z důvodu nedostatku finančních prostředků zámek i park chátral. Objektu hrozilo celkové zničení, čemuž zabránila až nynější rekonstrukce a modernizace.

Zámek po rekonstrukci nabídne hned několik druhů služeb, a to nejen pro turisty a výletníky, ale i pro školy a pro svatební hosty. K vidění budou dvě stálé expozice – Historická expozice, kde se návštěvníci v čase dostanou do doby konce 19. století, kdy zámek vlastnili Kinští z Vchynic a Tetova a Environmentální expozice, která bude rozdělena do tří témat: Krása dřeva a jeho využití v historických objektech, Historický park jako dílo člověka a přírody a Život stromu.

Zámek bude vybaven informačním centrem, multifunkčním sálem a plošinou pro imobilní občany, kteří se tak bez problémů dostanou i do prvního patra. Ve spolupráci s obcí bude možno na zámku pořádat svatební obřady a svatební catering, stejně jako konference, přednášky a komorní koncerty. V parku zámku bude na jaře roku 2012 vybudována naučná stezka o stromech, rostlinách a živočiších.

Veřejnost bude mít možnost prohlédnout si opravený zámek v sobotu 5. listopadu, kdy se zde uskuteční Den otevřených dveří.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x