Zlínský soud zvýšil trest muži, který spolu s komplici zbil návštěvníky hospody v Kyselovicích

ZLÍN  - Krajský soud ve Zlíně se v úterý zabýval odvoláním okresního státní zástupce, kterému se nelíbil nízký trest pro Ondřeje Gábora (22). Muž podle obžaloby loni v březnu spolu s dalšími brutálně napadl hosty restaurace v Kyselovicích na Kroměřížsku, soud mu nakonec trest zvýšil ze 3 na 5 let vězení.

Původně odešel Gábor od Okresního soudu v Kroměříži letos v červenci s tříletým nepodmíněným trestem, státní zástupce se ale proti výši trestu odvolal s tím, že jde o nepřiměřeně mírný trest. Krajský soud ve Zlíně mu dal v úterý za pravdu a zvýšil trest na pět let do věznice s dozorem.

Událost se v Kyselovicích stala loni v březnu. Gábor a skupina dalších Romů vešla po oslavě narozenin do hospody a začala tamní hosty fyzicky napadat. Agresoři je podle obžaloby měli bít pěstmi do obličeje, kopat do hlavy a hospodou létaly i židle a popelník. Ve zničené hospodě zůstalo po rvačce několik zraněných, jeden z hostů například měl zlomené žebro, další nějaký čas neviděl na oko. Nepodmíněný trest dostal u okresního soudu ještě jeden z útočníků, je ale stíhán jako uprchlý. Zbytek odešel s podmíněnými tresty či domácím vězením.

Obhájce Gábora v úterý žádal soud o zamítnutí odvolání okresního státního zástupce. „Můj klient svého jednání lituje, navíc se rozhodl vydat novou cestou. Před časem se s přítelkyní odstěhoval k matce, narodilo se mu dítě, o které se stará. Rozhodně navíc nešlo o rasově motivovaný čin, protože Gáborova matka i jeho přítelkyně nejsou Romky,“ uvedl před soudem obhájce.

Podle státního zástupce Ilji Khaina byl ale původní verdikt nepřiměřeně mírný. „Nejednalo se o nějaký zkratovitý exces, ale šlo o doslova organizovanou a plánovanou výpravu, ke všemu s rasovým motivem. Obžalovaný má navíc v trestním rejstříku už sedm záznamů. Vzhledem k tomu, že jde o trest souhrnný, ve kterém se zohledňují i další skutky jako krádež, poškozování cizí věci a maření výkonu úředního rozhodnutí, navrhuji trest okolo pěti let,“ poznamenal státní zástupce.

Soudkyně Marie Káňová nakonec Gáborovi trest zvýšila a poslala ho na pět let do věznice s dozorem. „Je to hrůza, mám dítě a teď tohle. Je nespravedlivé, že ostatní vyvázli s podmínkou nebo domácím vězením. Byl jsem tehdy opilý a ani nevěděl, co dělám. S obhájcem zvážíme, zda se dovoláme k Nejvyššímu soudu,“ dodal Gábor.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x