Zlínský kraj propůjčí Alternativě na výstavu model budoucího 14|15 Baťova institutu

ZLÍN - Trojrozměrný model budoucí podoby rekonstrukce 14. a 15. budovy bývalého továrního areálu ve Zlíně, kde do dvou let vznikne 14|15 Baťův institut, bude součástí výstavy ve zlínské Alternativě Proměny továrny - lidé a čas. Řekla to mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Model Alternativě zapůjčí Zlínský kraj. Tématem výstavy budou proměny továrního areálu firmy Baťa od jeho vzniku až po současnost. Vernisáž se uskuteční ve středu v 17 hodin.

Výstava bude založena zejména na fotografiích zachycujících proměny továrního areálu firmy Baťa od jeho vzniku počátkem 20. století až po současnost. Období do roku 1989 bude prezentováno historickými fotografiemi z fondů Státního okresního archivu Zlín a z fondů firmy Baťa a Svit, které jsou uloženy ve zlínském pracovišti Moravského zemského archivu v Brně. Prezentovány budou i dosud zcela neznámé snímky, které byly u příležitosti konání výstavy vybrány z bohatých sbírek obou archívů. Tyto snímky doplní fotografie Michala Girgela, který naopak nabídne výtvarně osobitý pohled na posledních 15 let života továrních budov.

Vše bude doplněno o model budov číslo 14 a 15, animaci vývoje velikosti Zlína v průběhu 1. poloviny 20. století a kopii zakládací listiny firmy Baťa. „Restaurovaný originál této zakládací listiny bude prezentován a veřejnosti poprvé představen na středeční vernisáži. Převoz originálu listiny bude zajištěn ve spolupráci s bezpečnostními složkami. Originál bude po vernisáži uložen zpět do depozitáře a v nejbližších letech nebude nikde vystavován,“ doplnila Dvorníková.

Výstava potrvá do 30. listopadu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x