Zlínská radnice se rozhodla snížit nájemné v městských bytech

ZLÍN - Průměrně 200 korun měsíčně ušetří obyvatelé Zlína, kteří žijí v městských bytech, zlínská radnice se totiž rozhodla snížit nájemné. Na středeční tiskové konferenci to řekl náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN).

Nižší nájemné bude v městských bytech platit od ledna příštího roku, lidé zaplatí o pět korun na metr čtvereční méně než doposud, a to u standardních bytů i bytů se sníženou kvalitou.

„Hlavním důvodem, který nás k tomuto kroku vedl, je dopad dlouhotrvající ekonomické krize na obyčejné lidi. V městských bytech obvykle žijí lidé s nižšími příjmy a pro ně je každá koruna zásadní,“ vysvětlil Běták.

Nájemné v městských bytech se ve Zlíně zvedá od roku 2007, a to vždy o předem stanovené částky. Zatímco například v roce 2007 platili zlínští městští nájemníci ve standardních bytech 25,499 koruny za metr čtvereční, v roce 2012 už měli hradit 84,53 koruny. „Při tomto nárůstu by bylo ve Zlíně v rámci srovnatelných českých měst jedno z nejvyšších nájemných. Například v Jihlavě zaplatí lidé od nového roku 73,40 koruny za metr čtvereční, v Českých Budějovicích to bude 66 korun a v Olomouci 84 korun za metr čtvereční. Díky rozhodnutí zlínské rady tak budou od nového roku platit lidé ve standardních městských bytech ve Zlíně 79,53 koruny za metr čtvereční a v bytech se sníženou kvalitou to bude 71,08 korun za metr čtvereční,“ upřesnil Běták.

Zlínská radnice díky snížení nájemného vybere ročně na nájemném částku o více než čtyři miliony korun méně. „Hodláme sumu ušetřit jinde, a to zejména dalšími úsporami v chodu magistrátu,“ doplnil Běták.

Ke konci září vlastnil Zlín 2351 bytů, zvyšování nájemného se týkalo asi 1660 bytů. Ostatní jednotky tvořily byty zvláštního určení, ve kterých se nájemné jednostranně nezvyšuje. V letošním roce vybere město na nájemném 66 330 744 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x