Zlínští strážníci budou v obytných zónách měřit rychlost mobilním zařízením

ZLÍN  - Zlínští strážníci začnou brzy měřit rychlost novým mobilním měřicím přístrojem a zaměří se na dodržování rychlosti zejména v obytných zónách města a v městských částech. Na středeční tiskové konferenci to oznámil náměstek primátora Ondřej Běták (TOP 09/STAN).

Řidiči automobilů se s novou metodou měření rychlosti budou moci poprvé seznámit v prosinci, kdy bude přístroj testován. „Ostrý provoz systému zahájíme od ledna příštího roku,“ konstatoval Běták, do jehož kompetencí patří městská policie.

Pořízení mobilního měřícího zařízení stálo 428 tisíc korun a cena vzešla z výběrového řízení. V průběhu listopadu se strážníci proškolí v práci s novým přístrojem a získají tak certifikát, který je k používání zařízení bude opravňovat.

Měřit rychlost vozidel pomocí nového přístroje budou strážníci zatím na 41 místech Zlína. „Vytipovali jsme je společně s policií České republiky. Prioritou pro jejich výběr byla jednak velká migrace obyvatel a také blízkost školských a zdravotních zařízení. S přehledem míst se budou moci občané seznámit prostřednictvím médií a na webových stránkách www.mpzlin.cz,“ dodal Běták.

Mobilní přístroj umožní podle Bětáka eliminovat běžné výmluvy řidičů na osobu blízkou, protože po změření překročení rychlosti se data okamžitě dostanou ke strážníkovi a ten bude moci řidiče ihned zastavit a zjistit jeho totožnost. „V případě překročení rychlosti v obci do 20 kilometrů v hodině má pak řidič možnost své protiprávní jednání vyřešit na místě v rámci zkráceného blokové řízení, kde je možné uložit pokutu do výše 1000 korun. Pokud s tímto řešením nebude souhlasit, bude se záležitostí ve správním řízení zabývat příslušný odbor magistrátu,“ doplnil Milan Kladníček, ředitel Městské policie Zlín.

Strážníci zatím kontrolují dodržování povolené rychlosti prostřednictvím rychlostních kamer, které jsou nainstalované na hlavních tazích ve Zlíně a měří úsekovou rychlost vozidel. Za více než pět let od nasazení těchto zařízení do provozu nedošlo na měřených úsecích k žádné vážné dopravní nehodě. „Výrazně přispívají k dodržování pravidel silničního provozu a bezpečnosti na komunikacích. Díky nim se podařilo zklidnit dopravu na úsecích, kde byly dříve opakovaně problémy s dodržováním rychlosti,“ dodal Běták.

Seznam míst, kde se budou strážníci s mobilním přístrojem pohybovat, se může měnit. „Vytipovaná místa nám ještě musí posvětit republiková policie. Zatím jsme vybrali řadu lokalit, například oblast ulic Zálešná, několik ulic na Jižních Svazích či hlavní ulice v městské části Kostelec,“ uzavřel Běták. Přesný seznam míst by měl být zveřejněn během několika dní.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x