Radní Uherského Hradiště debatovali s občany o vzniku Parku Rochus

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Nové představení originálního projektu Park Rochus a debata s veřejností byla předmětem besedy mezi občany a zástupci města Uherské Hradiště. Jak řekl ve čtvrtek mluvčí hradišťské radnice Jan Pášma, z bývalého vojenského cvičiště by měla vzniknout rekreační a kulturní zóna.

Z bývalého vojenského cvičiště na Rochusu by se měla pomocí originálního záměru stát unikátní rekreační, kulturní a poznávací zóna spojující volnočasové, oddechové i kulturně-poznávací funkce s ochranou přírody.

„Koncepce ploch počítá s výsadbami zeleně a krajinářským ztvárněním území do podoby, která bude respektovat vzácnou faunu, flóru i další hodnoty tohoto místa. Více než 90 procent z celkové rozlohy Parku Rochus je proto vyhrazeno pro sadové úpravy a přírodní plochy luk, sadů či křovin,“ řekl ředitel obecně prospěšné společnosti Park Rochus Jan Blahůšek.

Podle něj je komponovaná krajina základem celého projektu Park Rochus. V budoucnu bude Park Rochus sloužit kromě jiného expozici autentické slovácké dědiny za účelem zachování a prezentace významné části kulturního dědictví Uherskohradišťska. „Obavy, že výstavba muzea v přírodě je zbytečná, jsou neopodstatněné. Máme jedinečnou šanci dát v Uherském Hradišti vzniknout něčemu, co nemá obdoby nejen u nás, ale dokonce v celé Evropě,“ uvedl Blahůšek.

Ten považuje projekt za natolik rozsáhlý, že jej musí financovat více zdrojů. „Je nutné počítat s finančním zajištěním z dotačních titulů evropských i národních. Lze uvažovat také o dotacích krajských a o další podpoře z podnikatelského i neziskového sektoru,“ dodal Blahůšek s tím, že Park Rochus významně posílí turistický ruch ve městě.

Otázku přístupu chce město vyřešit tak, aby byl celý prostor parku co nejméně zasažen. „Hlavní parkoviště by mohlo být za hřbitovem v Mařaticích. Chtěli bychom, aby k Parku Rochus bylo využito více přístupových cest a aby sloužily také cyklistům či pro dopravu imobilních osob,“ vyjádřil se starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský (ODS).

--> --> --> --> -->