Soud vyslechl závěrečné řeči v kauze zlodějů BMW z Kroměřížska, verdikt padne v pondělí

ZLÍN  - Krajský soud ve Zlíně vyslechl ve čtvrtek závěrečné řeči v případu Romana Švába (32), Patrika Bednáře (36) a Jiřího Janka (32), kteří ve velkém kradli vozy značky BMW X5 a X6. Soudce Radomír Koudela vynesení verdiktu odročil na pondělí.

Během čtvrtka u soudu vypovídala manželka Švába a policisté, kteří se na vyšetřování trestné činnosti podíleli. Poté padly závěrečné řeči. „U obžalovaného Švába a Janka navrhuji uložení trestu odnětí svobody nad polovinou zákonné trestní sazby, tedy okolo 8 let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou,“ uvedl státní zástupce Roman Kafka.

Tříleté vězení s možným odkladem na maximální zkušební dobu navrhl pro Bednáře, který byl označený jako spolupracující obžalovaný. „Takovéto označení může učinit pouze státní zástupce tehdy, když obviněný při výslechu oznámí takové skutečnosti, které vedou k objasnění zvlášť závažného zločinu členů organizované skupiny,“ vysvětlil Kafka, podle kterého Bednář spolupracoval s policií a pomohl odhalit nejen krádeže, na kterých se sám podílel, ale i trestnou činnost jiných lidí.

Obhájkyně Švába při závěrečné řeči výši trestu nespecifikovala. Bednářův obhájce navrhl trest pod spodní hranicí trestní sazby, která je pět až 10 let. Obhájkyně Janka požadovala zproštění viny jejího klienta.

Auta kradla pětice v letech 2009 a 2010. Souzená trojice pochází z Chvalčova na Kroměřížsku. Dalším členem gangu je muž ze Slovenska a je stíhán samostatně, stejně jako další z pětice. Gang kradl v České republice, na Slovensku a v Německu. „Celkem jsme zjistili 17 případů odcizení či pokusů o odcizení v celkové škodě 22 milionů korun. Rozsahem je to jedna z největších krádeží na Zlínsku,“ řekl Kafka.

Policisté osm aut našli. Čtyři v České republice, dvě na Slovensku a po jednom ve Francii a v Litvě.

Hlavou celého gangu měl být podle všeho úspěšný podnikatel Šváb, kterému jeho zaměstnanec Bednář dlužil peníze a krádežemi aut mu je splácel. Šváb, který zpočátku vinu popíral, později připustil účast na třech případech. Zbytek si podle něj Bednář vymyslel, aby se pomstil za milostné pletky Švába s Bednářovou ženou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x