České radiokomunikace v pátek zahájily na Zlínsku digitální vysílání Novy, Primy a Barrandova

ZLÍN - Společnost České Radiokomunikace (ČRa) v pátek 4. listopadu zahájila digitální vysílání programů TV Nova, Prima TV a TV Barrandov v síti multiplexu 2 z vysílačů Tlustá hora a Ploštiny. Informoval o tom mluvčí ČRa Kamil Chalupa.

Diváci na Zlínsku tak už budou moci sledovat pozemní vysílání programů vysílaných ve všech třech multiplexech digitálně. Spuštěním posledních dvou digitálních vysílačů tak České Radiokomunikace dokončily vybudování digitálních televizních sítí. Česká republika je tak první ze zemí střední a východní Evropy, ve které je proces digitalizace úspěšně a včas završen.

Z vysílačů Tlustá hora a Ploštiny, které už v této chvíli pokrývají digitálním signálem území Zlínského kraje, mohou diváci v této chvíli sledovat z vysílače Tlustá hora programy, které jsou vysílány v sítích multiplexů 1 a 3 a z vysílače Ploštiny programy vysílané v multiplexu 1. Nově bude v tomto regionu v pátek 4. listopadu v ranních hodinách spuštěno digitální vysílání i programů Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov vysílaných v multiplexu 2, a to na 49. kanále s výkonem 100kW na vysílači Tlustá hora a s výkonem 25kW na vysílači Ploštiny.

„Složitý a velmi rozsáhlý projekt digitalizace na našem území se nám podařilo dovést do zdárného konce. Spuštěním vysílačů na Zlínsku je digitálním signálem pokryta většina území ČR – 99,56 procenta. Ukončením projektu digitalizace však pro nás nic nekončí, naopak začíná další důležitá vývojová etapa, kterou je zavedení a rozvoj televizního vysílání v HD rozlišení. Jsme připraveni zprostředkovat divákům vysílání letních Olympijských her 2012 už ve vyšší kvalitě obrazu,“ prohlásil generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský.

V pátek 11. listopadu dojde k ukončení analogového vysílání Prima TV na území Moravy z vysílačů Ostrava – Hošťálkovice, Valašské Klobouky – Ploštiny, Olomouc – Radíkov. Analogové vysílání TV Nova bude ukončeno na Ostravsku, Frýdecko-Místecku, Třinecku a v okolí Valašského Meziříčí, v Rychnově nad Kněžnou a Špindlerově Mlýně.

Další změnou, která se od 12. listopadu 2011 po ukončení výluky vysílačů v 6.00 hodin dotkne televizních diváků, je přeladění třetího zemského digitálního multiplexu na Ostravsku z vysílače Hošťálkovice a Ostrava Slezská, a to z dočasně použitého kanálu 51. na finální 48. kanál. Provoz multiplexu 3, který přináší divákům program TV Prima Love a vysílání rozhlasové stanice Proglas, je technicky zajišťován Českými Radiokomunikacemi pro společnost Czech Digital Group.

Souběh digitálního a analogového vysílání programů TV Nova na Zlínsku bude ještě pokračovat až do vypnutí analogových vysílačů, ke kterému dojde v prvním pololetí roku 2012. Divákům nicméně ČRa doporučují pořídit digitální set-top-boxy nebo televize umožňující příjem digitálního vysílání co nejdříve, aby mohli už vánoční pořady sledovat v digitální kvalitě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x