Velvyslankyně Jihoafrické republiky navštívila Zlínský kraj, loni její návštěvu zhatil sníh

ZLÍN  - Zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD) přijal velvyslankyni Jihoafrické republiky Celii-Sandru Bothu. Reagoval tím na zájem velvyslanectví o oživení kontaktu mezi Zlínským krajem a zastupitelstvím JAR, navázaným v prosinci 2007, řekla v pátek mluvčí kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Velvyslankyni doprovázel na čtvrteční návštěvě obchodní rada Wouter H. Zaayman. „Chtěli jsme vás navštívit už v loňském roce, ale sněžilo, což nám cestu zkomplikovalo. Děkujeme vám, že jste dnes zajistili tak pěkné počasí,“ zavtipkovala Celia-Sandra Botha.

Po uvítání a představení Zlínského kraje následovala diskuze o zemědělství. „Velvyslankyně žila většinu života na farmě, a jednu dokonce vlastnila. Zajímala se například o plodiny, které se ve Zlínském kraji dříve pěstovaly a které se pěstují nyní,“ uvedla mluvčí s tím, že dalším tématem byl Baťův mrakodrap, který si delegace Jihoafrické republiky také prohlédla. Později navštívila Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně.

Jihoafrická republika je ekonomicky nejvýznamnější zemí Afriky, ačkoliv se na tvorbě celosvětového HDP podílí pouze 0,5 %. Význam jihoafrické ekonomiky v rámci afrického kontinentu je zřejmý z toho, že na ní připadá 23 % kontinentálního HDP a 21,2 afrického exportu, přestože zaujímá pouze 4 % plochy a tvoří 6 % populace kontinentu. V JAR se vyrobí víc než 50 % celkové energie kontinentu a připadá na ní téměř 60 % všech telefonních linek a cca 50 % internetových připojení.

Také rozsah infrastruktury (železnice, silnice, přeprava zboží přes jihoafrické přístavy a letiště) mnohonásobně překračuje africký průměr. Velmi významnou roli hraje i finanční sektor, který je velmi silný a např. Johannesburská burza cenných papírů (JSE) patří mezi 20 největších burz na světě.

Jihoafrická republika je často charakterizována jako motor rozvoje v Africe. Všeobecně se věří, že ekonomický růst v JAR má výrazný vliv na růst i v ostatních afrických zemích. Vychází se přitom z poměrně velké ekonomické síly JAR a z jejích rozšiřujících se a prohlubujících se vztahů s ostatními africkými ekonomikami.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x