Gurmáni míří na Valašsko. Karlovský gastrofestival je v plném proudu. Za dobroty se platí speciální měnou

Deset statných čuníků se gurmánské akce roku, tedy Karlovského gastrofestivalu nedočkalo. I když, jak se to vezme...Ve Velkých Karlovicích jsou právě pochoutky z nich jedním z taháků gurmánského setkání. Pro návštěvníky tak řezníci připravili 100 kilogramů jitrnic, stejné množství jelit, ale také 100 kilogramů tlačenky, 130 kilogramů ovaru anebo 30 kilo škvarků, což není zdaleka vše.

Sobota i neděle patří v léskovském údolí takzvané Gastrotour. Za všemožným drážděním chuťových pohárků se tak můžete do devíti místních podniků vydat pěšky, na kole, speciálním vláčkem, dobovým autobusem nebo dokonce bryčkou taženou koňmi. „Pozor, s korunami tentokrát nevystačíte, platí se speciální měnou, takzvaným gastrošem, je to vlastně ekvivalent eura, mění se za 25 korun, rozhodně ale není na rozdíl od platidla v řadě zemí EU v ohrožení,“ osvětluje jednu místní specialitu jedna z organizátorek Martina Žáčková. Na Gastrotour ovšem můžete ochutnat spoustu dalších dobrot, mimo jiné halušky, bramboračku, kyselici, ale také jídla ze zvěřiny či jehněčí speciality. Zajímavostmi pak jsou třeba eko vína, chybět nebude posezení u cimbálu.

Do Velkých Karlovic se vydali také věhlasní italští mistři ploten. „Přivezli sebou mimo jiné 200 kilo speciální rýže, ve velkém i špagety, vyzrálé italské sýry, sušenou šunku pršut, špek, jedinečné uzeniny a k tomu mnoho dalších ingrediencí,“ vypočítává Žáčková. Italskou ekipu ve vysokých bílých čepicích vede mistr mistrů, Alessandro Gavagni je dokonce držitelem Michelinské hvězdy, tedy nejvyššího světového kuchařského ocenění. Vystoupí ve třech veřejných prezentacích svého umění, poprvé v sobotu večer, v neděli pak ještě dvakrát.

Neděle patří ve Velkých Karlovicích také tradiční hojně navštěvované soutěži O nejlepší valašský frgál, připravena je spousta doprovodných akcí, Gastrofestival potrvá až do příštího pátku, kdy jej zakončí ochutnávka nových svatomartinských vín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x