Zlín hlásí bitvu s nánosy listí. Díky počasí je zatím úspěšná. Kam míří tuny odpadu?

Jak spravedlivé… V dubnu se Zlín, dosud určitě město zeleně se zhruba 100 000 stromy, doslova zazelená, když raší nové listy. A pak, v první dekádě listopadu, je během pár desítek hodin všechno jinak. Stačí slabý vítr a parky, ale i ulice a zahrady pokryje vrstva spadaného listí v pestré barevné paletě od žluté přes oranžovou až ke klasické hnědé. A nastává nerudovské :Kam s ním…

Tohle období je pravými žněmi pro nepočetnou skupinu lidí zaměstnaných na Odboru zeleně zlínského magistrátu. Odstranit tuny listí, dnes a denně je pomocí mechanismů sbírat z trávníků i cest, nakládat do kontejnerů a vyvážet.

„Vyváží se na velkou skládku- kompostárnu- tak trochu ukrytou na samém konci Lesního hřbitova,“ vysvětluje koordinátor celé každoroční mnohatýdenní akce Stanislav Pospíšilík, vedoucí oddělení na Odboru městské zeleně zlínské radnice. „Počty to nejsou jednoduché, myslím ale, že kvalifikovaným odhadem můžeme říci, že za sezónu vyvezeme kolem 100 tun tohoto biologického odpadu, který pak nachází v kompostované podobě další uplatnění,“ dodává Popíšilík. Vrstvy kompostovaného listí posloužily například při dorovnávání terénu v centrálním parku na Jižních svazích, anebo jinde jako součást plochy při úpravě hřiště.

Každodenní bitvu s listím svádí „sedm statečných“. Teď operují ponejvíce v parcích. Marek Piskoř je v partě nový. “Musím vždycky dostat listí se svým fukarem třeba zpod keřů, kolegové je pak nabírají s malými mechanismy, listí míří do velkých kontejnerů, kde se musí pořádně několikrát sešlapat, za den si tak docela užiju tělocviku,“ říká mladý muž s úsměvem. Až je listí pořádně napěchováno, míří na náklaďáku právě na Lesní hřbitov do kompostárny.

Lokalitami, kde se teď nachází nejvíce listí, jsou například parky Komenského a Svobody, starý hřbitov u zlínské přehrady anebo park u univerzity či polikliniky. „Pomáhají nám prostřednictvím veřejně prospěšných prací také další lidé, jejich hlavním náčiním jsou hrábě, teď třeba na Benešově nábřeží,“ vysvětluje další stránku listopadových žní Stanislav Pospíšilík. Zároveň připomíná, že se v jeho oboru dějí i jiné věci. „Právě sadíme 300 nových stromů, v Malenovicích, v centru Zlína na Ševcovské ulici i ve Štípě. Zároveň vysazujeme i takzvané zimní truhlíky.“

Spousta listí trápí i lidi na zahradách. Těm přicházejí s velkoobjemovými kontejnery ve vybraných lokalitách města vstříc zlínské Technické služby.

--> --> --> --> -->