Vsetínští Romové odjíždějí do Anglie za prací, výdělkem chtějí splácet své dluhy

VSETÍN - Řada Romů žijících ve Vsetíně se rozhodla odjet do Anglie za prací, chtějí si tam vydělat peníze na své dluhy. V úterý to řekla mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

„Město Vsetín se dlouhodobě potýká s problémem úhrady nájemného, služeb spojených s bydlením a místních poplatků. Výše dluhů na nájemném často narůstá s vlekoucími se soudními řízeními o vyklizení bytu. To je jeden z důvodů, proč romské rodiny odjíždějí do Anglie ve snaze vydělat si peníze na své dluhy,“ konstatovala Čadová s tím, že do Anglie už odjelo asi 130 Romů a dalších více než 100 Romů se k odjezdu chystá.

Kvůli dluhům radnice letos v dubnu uzavřela s dlužníky nájemní smlouvy na dobu šesti měsíců, které platí od července do konce roku. „Součástí nájemních smluv je exekutorský zápis, ve kterém se nájemce zavazuje vyklidit byt a předat jej zpět pronajímateli a oprávněnému nejpozději do pěti dnů ode dne zániku nájmu. S dlužníky byla uzavřena rovněž dohoda o splátkách dluhu z předchozího nájemního vztahu, přičemž minimální výše splátek činí tisíc korun měsíčně,“ vysvětlila situaci I. místostarostka města Květoslava Othová (KDU-ČSL).

Podmínkou k uzavření dalších půlročních nájemních smluv od nového roku je, že nájemce bude řádně splácet své dluhy dle uzavřené dohody, do konce září požádal o posečkání s úhradou místních poplatků či pokut a řádně tyto dluhy splácí. Současně splatil dluh na nájmu v bytě, který obývá a dále již nevytváří dluh další.

„Nájemci, kteří jsou z městského bytu vystěhováni, přestávají splácet své dluhy vůči městu a vzhledem k tomu, že se jedná o nízkopříjmové skupiny občanů, stávají se tyto dluhy prakticky nedobytnými. Z tohoto důvodu je vhodným řešením sjednání splátkového kalendáře,“ vysvětlila Othová.

Podle ní má v současné době většina rodin snahu situaci řešit. „To je jeden z důvodů, proč některé rodiny odchází do ciziny za prací, aby vydělaly peníze na své dluhy. Romové v našem regionu velmi těžko získávají pracovní uplatnění. Někteří z nich využívají tedy svého práva volného pobytu a odcházejí například do Anglie, kde daleko snáze získají zaměstnání a bydlení,“ konstatovala Othová.

Na základě mapování terénu se počet Romů, kteří již odjeli, vyšplhal na 30 rodin. To je 126 lidí, z toho 60 dospělých a 66 dětí. Terénní pracovníci odhadují, že by v nejbližších týdnech mohlo odjet dalších 21 rodin – tedy 48 dospělých a 65 dětí. Jedná se o romské rodiny, které žijí napříč celým městem.

Téměř všechny vsetínské rodiny byly terénními pracovníky v době, kdy se chystaly k odjezdu, seznámeny s možnými riziky odchodu a s postupem, který by v případě odjezdu do zahraničí měly podniknout a zajistit. Ve Vsetíně zůstala většina rodin. Ty se podle Othové snaží své pohledávky vůči městu hradit včas a pravidelně, protože mají velké obavy, že by přišly o střechu nad hlavou a uvědomují si, jak je těžké najít si podnájem.

„Do konce září se většina nájemníků snažila uhradit dlužné částky na nájmech, splácet splátkový kalendář a také si uzavřeli splátkové kalendáře na dluh na finančním odboru. Některým rodinám se přesto nepodařilo svůj dluh vyrovnat do tohoto data celý. Tento dluh uhradily v první polovině měsíce října. Některé rodiny bohužel nebraly situaci příliš vážně a o zaplacení svých pohledávek se začaly zajímat až v půlce října. S těmito lidmi terénní pracovníci pravidelně hovořili a upozorňovali je na situaci a na důsledky, které nastanou, když nezaplatí své pohledávky. Jsou také rodiny, které zcela rezignovaly na vzniklou situaci. V současné době se jedná o sedm rodin,“ uzavřela Othová.

--> --> --> --> -->