Za vodu si obyvatelé Vsetína od ledna připlatí

VSETÍN  - Obyvatelé Vsetína od nového roku zaplatí vyšší částky za vodné a stočné. V úterý to oznámila mluvčí vsetínské radnice Jana Čadová.

Společnost Vodovody a kanalizace Vsetín plánuje od ledna 2012 zvýšení vodného a stočného u plátců DPH o šest procent z 59,80 korun na 63,40 korun. U neplátců bude zvýšení o 9,9 procenta z 65,78 korun na 72,28 korun za metr krychlový – je to v důsledku zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent.

„Podle statistických údajů spotřebuje občan v našem regionu jeden krychlový metr vody v průměru za necelých 12 dní, navýšení ceny vody tedy odpovídá zvýšeným nákladům na vodu o 36 haléřů denně,“ uvedla ekonomická náměstkyně společnosti Vodovody a kanalizace Vsetín Miroslava Vaculíková.

Důvodem navýšení ceny vody je zvyšování přímých nákladů, a to zejména navýšení ceny surové vody o 7,5 procenta a vyšší potřeba oprav sítě u pitné i odpadní vody. „Navíc chceme příští rok investovat více do oprav majetku získaného vkladem z měst a obcí a dosáhnout tak snížení ztrát v trubní síti,“ dodala Vaculíková.

I přes zvýšení se ceny vodného a stočného na Vsetínsku pohybují v republikovém průměru. „Příští rok se bude cena ve Zlínském kraji pohybovat nad 70 korun za kubík. Vyšší ceny budou už tradičně v českých krajích,“ doplnila Vaculíková s tím, že při průměrné spotřebě 83,2 litrů na osobu a den, zaplatí obyvatelé Vsetína v roce 2012 o necelých 132 korun více.

--> --> --> --> -->