Nezdolní mistři raket na kalendář nehledí. Jejich Masters vyvrcholí koncem listopadu

Jak se dostat do party nezdolných bojovníků a optimistů s tenisovou raketou? Pro některé snadné, pro jiné nepřekonatelné. Chce to jediné, v dobré kondici se dostat za hranici životní padesátky. Teprve pak se můžete zařadit mezi tenisové veterány a celý rok se účastnit jejich jedinečné Tour, tedy řady turnajů, poctivě sbírat body a když se dostanete mezi dvanáctku nejlepších, můžete se ve Zlíně 26.listopadu zúčastnit finálového turnaje.

Žebříček zatím vede zlínský Petr Polák. V osmapadesáti letech nejen vynikající tenista, ale stále velmi úspěšný závodní hráč stolního tenisu, momentálně ve službách druholigové Nivnice. „Tyhle dva sporty se prý nemají rády, praktikuji ale střídání dlouhé roky a myslím, že buď popírám teorie znalců, anebo jsem prostě obojživelník,“ usmívá se velmi vitální muž, v civilu jako stavbyvedoucí také mimořádně vytížený pracovně. „Právě po padesátce si musíte najít, pokud to klouby dovolují, třeba takovéhoto koníčka. Jsem stoprocentně přesvědčen, že sportovní dlouhověkost souvisí i s tou životní,“ vysvětluje stavební inženýr svoji životní filosofii.

Ve finálovém turnaji se mu postaví například jeho věkem vrstevník Martin Berdych z Valašského Meziříčí, otec našeho úspěšného tenisty Tomáše. Ten naposledy vyhrál s parťákem, přerovským Milanem Chytilem, ve Zlíně turnaj čtyřher. V deblu i singlu patří k jasné špičce, předurčují ho k tomu například vynikající voleje a celodvorcová hra. „Kluk by mohl hrát Turnaj mistrů,kdyby se zadařilo, hrál by v sobotu 26. listopadu semifinále, ale já možná taky, záleží, jak se bude dařit v našem veteránském „turnaji mistrů,“ směje se .Mimochodem poslední duel s Polákem se rozhodoval v tie braeku, Berdych vedl 4:0, ale prohrál 4:7. I taková dramata nabízejí souboje pánů s datem narození 1961 a níže.

Berdych je profesí strojvůdce, mezi jeho soupeři najdete úžasně pestrou paletu povolání. Po padesátce, ale i šedesátce na kurtech doslova lítají pedagogové, podnikatelé, obchodníci, novináři profesionální hasiči i spousta dalších.

Jiří Fiala, jeden z nejmladších, muž drtivého servisu a forhendu, je lékař. Je vyhledávaným odborníkem na složité a často téměř cizelérské drobné chirurgické zákroky, tam je mistrem oboru. „V tenisu mi možná ta nutná koncentrace někdy chybí, ale nacházím tu stejně jako kolegové něco jiného, nutné odreagování, psychickou pohodu a obyčejnou radost z pohybu a samozřejmě i výher,“ uzavírá další účastník seniorského finálového turnaje.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x