Žalobu rodičů postiženého dítěte na valašskomeziříčskou nemocnici soud odročil na neurčito

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Okresní soud ve Valašském Meziříčí se ve středu opět zabýval žalobou rodičů, kteří žádají po valašskomeziříčské nemocnici kompenzaci 16 milionů korun za údajné špatné ošetření jejich dítěte. Soudkyně Kateřina Punčochářová jednání kvůli novým posudkům odročila na neurčito.

Událost se stala v roce 2008. Podle rodičů bylo jejich dítě apatické a lékaři ho ve valašskomeziříčské nemocnici neošetřili dostatečně pečlivě. Dítě nakonec skončilo v nemocnici v Olomouci a má trvalé následky. Rodiče nyní žádají nemocnici o kompenzaci ve výši 16 milionů korun.

„Smutná událost nás velmi mrzí, ale zatím se k případu nechceme vyjadřovat. Dokud nepadne verdikt, nechceme nic hodnotit,“ podotkla mluvčí valašskomeziříčské nemocnice Hana Szotkowská.

U soudu ve středu vypovídala několik hodin soudní znalkyně, která se vyjadřovala ke zdravotnímu stavu dítěte, postupu neuroložky i nemocnice. Zatímco postup neuroložky vnímala jako bezproblémový, nemocnice podle ní mohla v souvislosti s tehdy dvouletou holčičkou udělat více. Například už v počátku měla u dítěte provést lumbální punkci. Ta by mohla závažné onemocnění včas odhalit.

Holčička onemocněla virovou herpetickou meningoencefalitidou a zákeřná choroba jí způsobila trvalé poškození. Ve svých pěti letech je momentálně dítě na úrovni asi tří až šestiměsíčního batolete. Děvčátko přestalo mluvit, nechodí, má epilepsii a je plně odkázáno na pomoc druhých.

„Hodlám nechat vypracovat obšírnější znalecké posudky, například z pediatrie či neurologie. To ale nějakou dobu potrvá a předpokládám, že jednání bude pokračovat až někdy na jaře příštího roku,“ dodala soudkyně Kateřina Punčochářová..

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x