Za vraždu důchodce na Uherskohradišťsku půjdou dva muži shodně na 18 let do vězení

ZLÍN - Osmnácti roky vězení za vraždu 82letého muže v Mistřicích na Uherskohradišťsku v listopadu 2009 potrestal Krajský soud ve Zlíně Rolanda Makó (28) a Libora Vaďuru (40). Jejich komplici Vratislavu Pospíšilovi (49) obžalovanému z loupeže soud vyměřil devítiletý trest, muž je na útěku.

Rozsudek ještě není pravomocný. Makó a Vaďura se na místě odvolali. Státní zástupce společně s obhájkyní Pospíšila si nechali lhůtu na rozmyšlenou.

Krajský soud ve Zlíně tak udělil trojici obžalovaných stejné tresty jako při původním procesu v říjnu 2010. Vrchní soud ale objevil procesní nedostatky a státní zastupitelství muselo trojici znovu obžalovat.

Vaďuru a Makó za vraždu a porušování domovní svobody soudkyně poslala na 18 let do věznice se zvýšenou ostrahou. Pospíšil byl potrestán v nepřítomnosti za loupež ve formě spolupachatelství devíti lety do věznice se zvýšenou ostrahou. Makó byl soudem navíc vyhoštěn z České republiky na dobu neurčitou.

Tragédie se stala 29. listopadu 2009 v Mistřicích na Uherskohradišťsku. Vraždy se podle obžaloby měli dopustit Vaďura a Makó, Slovák maďarské národnosti. Pospíšil měl své komplice dovézt autem k domu napadeného seniora a čekat, až se ostatní vrátí i s penězi. Podle svědků dva muži čekali v autě a Vaďura s Makó byli pryč. K autu se jako první měl podle místních vrátit Vaďura, až později pak Makó.

Na celém případu je nejtragičtější, že muži vraždili pro peníze, které důchodce ani neměl. Z domu si totiž obvinění odnesli jen 250 korun a láhev vodky. Muž zemřel na vážná poranění hlavy. Podle obžaloby ho obvinění tloukli baterkou, holí a rdousili ho.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x