Lyžaři oprašují prkénka. Naději jim vnukli na Stupavě. Začínají tam zasněžovat

Odpolední teploty kolem osmi stupňů. Ale ranní až -5. Tohle už nenechává klidným pravověrné milovníky sjezdového lyžování. Zvyšuje se tep, očekávání je velké. "Letos jsem se rozhodl, že místo dražší dovolené v Alpách zůstanu doma a nové lyže otestuji na domácích sjezdovkách," tvrdí Ivan Dostál ze Zlína. Měl by mít dostatek příležitostí...

V jednom z nejníže položených lyžařských areálů v kraji, na Stupavě, už spustili sněhová děla. „Usoudili jsme, že klimatické podmínky to umožňují, kdy se ale ukážou první lyžaři, si říci netroufám, každopádně mám jedno velké přání, aby začalo pořádně mrznout, pak je zasněžení celého areálu hračka,“ dívá se na svah zdejší provozovatel Lubomír Orel. On a jeho spolupracovníci působí v zajímavých podmínkách. Právě završují desátý rok tohoto poněkud rizikového podnikání. „Je fakt, že i v relativně nízké nadmořské výšce kolem 400 metrů se nám daří, je tu na poměry kraje unikátní podnebí, ve zdejší kotlině se mrazu líbí daleko více než jinde, navíc máme přírodní zdroj vody k výrobě sněhu,“ vypráví Orel. Vzpomíná také na to, že v jednom z předchozích roků končili skalní lyžaři až nějaké čtyři dny před 1. květnem.

O 500 metrů výše leží lyžařský areál na Kohůtce. V posledních desítkách hodin tam místní kontrolují technické detaily jak na pro kraj jedinečné čtyřsedačkové lanovce, tak na sněhových dělech. „Počasí je ovšem tak trochu jarní, teď je tu kolem osmi stupňů, spíše na opalování,“ popisovali sobotní odpoledne účastníci pracovního setkání na chatě Technologické fakulty zlínské univerzity.

Bez sněhu je zatím také Zlíňany a Kroměřížany hojně vyhledávané horské středisko Na Trojáku. Zájem je tu vždy o umělý sníh, ale spolehnout se tu musejí hlavně na paní Přírodu. V okolí jsou totiž desítky kilometrů jedinečných běžeckých tras na místní běžecké magistrále. A její pokrytí technickým sněhem možné.

Zůstáváme na cenách z loňského roku, jsme si vědomi, že situace lidí, tedy jejich peněženek, se od loňska nezlepšila,“ přibližuje cenovou politiku stupavský Lubomír Orel. Pokud se jinde zdražuje, je nárůst nepatrný. Naopak na řadě míst ve Zlínském kraji chtějí provozovatelé nabídnout skipasy, které se dají souběžně využít hned v několika sousedících areálech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x