Co spojuje Komňu, Starý Hrozenkov a Modrou? Přibývá jim obyvatel. A mají už od roku 1990 starosty „vytrvalce“

Vezměme to třeba podle věku. Karel Navrátil (64), Milan Vaculík (53), Miroslav Kovářík (47). Starostové Komni, Starého Hrozenkova a Modré. Svým způsobem tři veteráni. Myšlení ovšem navýsost mladistvého a konstruktivního. Kdyby tomu tak nebylo, stěží by mohli vést své obce už 22. rokem.

Zvoleni poprvé byli v roce 1990. Za tu dobu se měnily počty obyvatel. „V roce 1990 jsme měli 801 lidí, dnes podle posledního sčítání 922,“ nabízí jedno z pozitiv starosta příhraničního Starého Hrozenkova Vaculík. Nedaleká Komňa se rozrostla z 505 na stávajících 585 obyvatel a nárůst evidují také na opačném konci Uherskohradišťska v Modré. „Zájem o bydlení u nás je opravdu značný, z původních 600 se teď blížíme sedmi stovkám,“ těší starostu Modré Kováříka.

Může být pozice prvního muže prosperujících vesnic stereotypní? „V žádném případě, denně se dějí nové věci, máme tolik projektů, že jde každý den o inovaci,“ vyvrací možnou domněnku Kovářík. Jeho obec nedaleko Velehradu se stará třeba o rychle se měnící archeoskanzen, který se během pár let stal mimořádně vyhledávaným turistickým cílem. Stereotypy unisono odmítají i jeho dva kolegové.

Do konce roku nás čeká ještě hodně práce, rekonstruujeme bývalou hasičárnu na kulturní centrum pro členy nejrůznějších spolků, tohleto musíme stihnout ještě letos,“ popisuje hrozenkovský starosta. „V Komni bychom rádi dokončili opravu komunikací, chceme také dostat pod střechu šatny fotbalového klubu,“ přidává první muž Komni Navrátil. Tomu letos udělalo obrovskou radost to, že jeho vesnice zvítězila v ostré konkurenci a stala se Vesnicí roku České republiky. Těší ho, že se lidé starají s péčí a láskou vzorně o své domy i pozemky.

Pozoruhodné je, že zatímco starostové Modré a Starého Hrozenkova několikrát během dlouhých let reálně uvažovali, že svoji funkci položí nebo nebudou obhajovat, nejzkušenější z nich, Karel Navrátil z Komni, k tomu prý na rozdíl od svých kolegů v myšlenkách nikdy nedospěl ani v teoretické rovině.

Je to zajímavé, přijet do kterékoliv obce, kde mají „trvanlivé“ starosty je pro vnímavého pozorovatele zážitkem. I teď ve slunečných dnech pozdního podzimu je znát, že se tam lidem pod vedením jimi více než dvacet let volených mužů žije velmi dobře. „Jen si nemyslete, že není co zlepšovat, denně mluvím s lidmi, kteří přicházejí s náměty. Mám radost, že se svou obcí žijí,“ uzavírá za triumvirát starostů Milan Vaculík ze Starého Hrozenkova. A jen na okraj, na Slovácku asi starostovská dlouhověkost pramení, stejně dlouhou dobu totiž stojí v čele svých obcí i Jiří Černý v Buchlovicích a Stanislav Gregůrek u sousedů ve Velehradě.

--> --> --> --> -->