Zlínští studenti si připomenou Den boje za svobodu a demokracii

ZLÍN - Studenti zlínské Univerzity Tomáše Bati si na středu připravili bohatý program, kterým si chtějí připomenout Den boje za svobodu a demokracii. Sdělil to Jan Malý z tiskového oddělení univerzity.

Vzpomínkové akce k 17. listopadu připravuje Studentská unie ve spolupráci s univerzitou.

Program, kdy si studenti chtějí připomenout události z podzimu let 1939 a 1989, vypukne v pravé poledne. Odstartuje totiž běh do schodů v univerzitní budově a v ulici Nad Stráněmi na Jižních Svazích. Nejrychlejší běžec získá jako odměnu dort.

Ve 13.30 hodin začne přednáška Jaroslava Pinkase z Ústavu pro studium totalitních režimů na téma Normalizační idyla, ideologické obrazy každodennosti 70. a 80 let, a to v přednáškovém sále Univerzitního centra.

Po přednášce bude v 15.15 hodin následovat promítání filmu Polojasno režiséra Filip Renče s autentickými záběry ze 17. listopadu 1989. V 17 hodin pak vyrazí vzpomínkový průvod se svíčkami z náměstí Míru k univerzitní budově na Štefánikově ulici. Průvod bude zahájen položením věnce k pamětní desce obětem totalitních režimů na radnici a proslovem prezidenta Studentské unie Jiřího Budinského. Na závěr pochodu promluví prorektor univerzity Aleš Gregar. Po skončení bude ještě následovat krátký sestřih zpráv z roku 1989,“ dodal Malý.