Brněnský soud pokračuje v případu 15 let staré vraždy zlínského obchodníka s LTO

BRNO - Krajský soud v Brně se ve středu opět zabývá 15 let starou vraždou zlínského podnikatele Marka Lehkého. Toho nechal podle obžaloby v březnu 1995 popravit na objednávku obchodníka s lehkými topnými oleji (LTO) Milana Šišmy prostřednictvím vraha Jana Marcinka podnikatel Jiří Večeř.

Během středečního líčení rozsudek nepadne,“ informovala mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

Složitý případ se nepodařilo českým soudům uzavřít ani za 15 let. Kauza, kterou projednává justice již počtvrté, patří k pomníkům české kriminalistiky. Na těle „bílého koně“ Marka Lehkého vybuchla nedaleko Kvasic na Kroměřížsku tříkilogramová trhavina již v březnu 1995.

Z vraždy se u brněnského soudu zodpovídají tři lidé – čtyřiapadesátiletý údajný objednatel Milan Šišma ze Šumperka, osmačtyřicetiletý údajný prostředník Jiří Večeř z Vyškova a čtyřiačtyřicetiletý údajný vykonavatel Jan Marcinek ze Zlína. Státní zástupkyně Eva Žďárská požaduje pro Večeře a Šišmu výjimečné tresty, v rozmezí 17 a 25 let, dosud netrestanému Marcinkovi hrozí 15 let vězení.

Trest mužům během patnácti let zatím nikdo nevyměřil, brněnský krajský soud všechny tři již třikrát zprostil viny kvůli neprokázání skutku. Proti verdiktu se vždy odvolali státní zástupci, Vrchní soud v Olomouci jim vždy vyhověl a případ již třikrát vrátil do Brna. Letos poprvé však nařídil vyměnit trestní senát, a proto soudce Vlastimíra Čecha nahradila soudkyně Hana Zoubková.

Recidivista Večeř se během vyšetřování přiznal. Podle jeho verze Lehký, který dovážel naftu vydávanou kvůli daňovým únikům za lehké topné oleje, dlužil Šišmovi 40 milionů korun. Proto Šišma zaplatil půl milionu Marcinkovi a ten pak trhavinu na tělo podnikatele připevnil a na dálku odpálil.

Oba spoluobvinění ale Večeřova tvrzení popřeli. Jejich právníci navíc u soudu až dosud úspěšně argumentovali, že důkazy proti jejich klientům nejsou dostačující. Před brněnským soudem vždy navíc odkázali na své předchozí výpovědi z přípravného řízení a odmítli k případu vypovídat.

Případ komplikuje i skutečnost, že Večeř nejprve mluvil, během času však přestal s vyšetřovateli spolupracovat a k případu mlčí. Soud se musí také vypořádat s faktem, že Večeř v kauze figuruje zároveň jako korunní svědek i jako obžalovaný zároveň. Klíčovým pro posuzování případu je tak hodnověrnost Večeřovy výpovědi. Znalecké posudky se však ohledně hodnocení jeho osobnosti liší a v mnohém si protiřečí.

Zatímco údajný vrah, dosud netrestaný Jan Marcinek, absolvuje celý obnovený proces jako svobodný občan, Jiřího Večeře a Milan Šišmu přiváží k soudu eskorta v poutech – oba totiž poslal Městský soud v Praze spolu s dalšími obžalovanými do vězení za vraždu podnikatele Lubomíra Holého z ledna 1995.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x