Řidiči na Uherskohradišťsku šlapou na plyn s nebývalou intenzitou. Razantní překročení rychlosti řeší policie vybíráním kaucí

103, 145, 157, 159. Nejde o svéráznou číselnou loterii, ale o hazard v každém případě. Jen za posledních pár dnů naměřili dopravní policisté z Uherskohradišťska při kontrolách tyhle rychlosti řidičům, kteří spěchali tak, že si vysloužili udělení kauce. „Samotné kontrolující policisty tenhle pozdně podzimní nesmírně razantní nárůst třeba oproti minulému týdnu hodně překvapil," podivuje se mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental.

První číselný údaj je ze Starého Hrozenkova, další třeba z obchvatu Kunovic, velmi „svádivým“ úsekem je pak spojka Kunovic a Uherského Brodu. „Kauci až do výše 10 000 korun vybírají policisté na místě, slouží k tomu, aby byl řidič náležitě oceněn, a to i v případě cizinců, kde je dohledání i přes rozvinutou spolupráci s tamějším i policejním sbory přeci jen složitější,“ vysvětluje mluvčí. Pokud pak řidič projde správním řízením s uložením pokuty a bodovým odpočtem, je možné, že z kauce dostane část peněz zpátky.

Jednoho z řidičů zastavil u Uherského Brodu až policejní zátaras. Se silným vozem projížděl nebezpečně vysokou rychlostí už serpentiny v buchlovských kopcích, během policejního monitoringu přejížděl přes plnou čáru a naprosto ignoroval dopravní značky o zákazu předjíždění. Policisté i spěchající třiapadesátiletý muž z nedalekého zahraničí, který vezl manželku a dceru, sehráli scénu hodnou akčního filmu. Když muž nechtěl po zastavení z vozu vystoupit, vytáhli jej s namířenou pistolí a skončil v poutech. „Brzy jsme zjistili, že nejde o hledanou osobu, tak šla pouta dolů, proč ale tak spěchá a ohrožuje ostatní, nám vysvětlit nedokázal, neměl k tomu žádný vážný důvod,“ doplňuje Mergental. Také tento muž zaplatil na místě desetitisícovou kauci.

Překročení povolené rychlosti je podle policistů na Uherskohradišťsku jasně nejfrekventovanějším dopravním přestupkem. Mezi další nejčastější zlozvyky, které stojí řidiče peníze, jsou jízda na červenou, telefonování za jízdy, nepřipoutání bezpečnostními pásy a špatný technický stav vozidla.

--> --> --> --> -->