Ve Vsetíně už nebude možné z vybraných pokut financovat neziskovky, rozhodli zastupitelé

VSETÍN - Vsetínští zastupitelé zrušili obecní fond veřejné podpory, prostřednictvím kterého město financovalo neziskové organizace ve městě. v sobotu TO řekla mluvčí radnice Jana Čadová.

Ve fondu, který fungoval ve Vsetíně šest let, se shromažďovaly kromě jiného i peníze z pokut, které obecní úředníci nebo strážníci městské policie vybrali od svých občanů. Prostřednictvím fondu pak radnice částečně financovala vsetínské neziskové organizace.

„Zrušením fondu veřejné podpory neznamená, že město již dotace, příspěvky a dary na podporu činnosti neziskových organizací nebude poskytovat. Peníze na veřejnou podporu nově začleníme v příslušném kalendářním roce přímo do rozpočtu města,“ řekla starostka Iveta Táborská (ODS).

Podle ní obce zřizují peněžní fondy jak ke konkrétnímu účelu, tak i bez účelového určení. „Jejich zřizování je vyhrazeno zastupitelstvu obce,“ vysvětlila. Dodala, že zrušení fondu veřejné podpory si však nepřímo vynutila novela zákona o účetnictví. „Podle nových účetních standardů, již není možné výnosy z pokut v průběhu roku dále převádět,“ upřesnila vedoucí finančního odboru vsetínské radnice Jana Matochová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x