Děti ve Valašských Kloboukách tlačí zelí, pečou paničky a troufají si i na domácí perník

VALAŠSKÉ KLOBOUKY -  Jak se zadělává těsto na voňavé perníky, jak se krouhá a tlačí zelí nebo jak se pečou páni z kynutého těsta. Odpovědi na tyto otázky budou ve Valašských Kloboukách už brzy znát všechny děti zapojené do gastronomického projektu Cestičky k domovu.

Organizátoři z občanského sdružení Valašský jarmek chtějí přiblížit dětem a mládeži činnosti, které byly na Valašsku dříve běžné. „Děti si mohou vyzkoušet nakládání zelí, pečení perníčků i pánů a paniček z kynutého těsta. Pomáhat jim při tom budou účastníci a vítězové jarmekových soutěží, jež jsou věnovány právě těmto tradičním činnostem na Valašsku,“ řekla Mediafaxu organizátorka Eva Sáblíková.

K zajímavým aktivitám přizvali pořadatelé děti z valašskokloboucké základní školy, smolinského dětského domova a také žáky klobuckého středního odborného učiliště.

„Ve Smolině se před pár dny tlačilo skoro 60 kilo zelí, které nyní kvasí pod pečlivým dohledem všech dětských pomocníků,“ řekla mluvčí sdružení Lenka Zvonková. Hotové zelí pak děti začátkem prosince připraví do skleniček a při mikulášském jarmeku bude prodáváno jako zpestření tradičního koštu vzorků ucházejících se o titul „Nejlepší kysané zelé Valašskoklobucka“. Naproti tomu zelí, které naložily děti na základní škole, poslouží k uvaření kyselice, kterou budou moci ochutnat účastníci některé z mnoha školních akcí.

Cestičky k domovu děti povedou také k obnově tradičních pekařských dovedností. Osobně si totiž vyzkoušejí jak pečení a zdobení perníků, tak také zadělávání těsta a pletení pánů a paniček, tradičního mikulášského pečiva Valašskokloboucka. „Perníčky, které vzniknou pod rukama dětí ze základní školy, dětského domova a středního odborného učiliště, pak poslouží jako drobná pozornost a poděkování návštěvníkům jarmeku za jejich příspěvek do benefičních pokladniček,“ řekla Zvonková.