Lidové léčitelství nebo tradiční medicína? Drahé léky, nebo zkušenosti předků a pomoc přímo z přírody?

Čím se léčíte, když vás přepadne nepříjemná rýma a s ní spojená viróza? Utíkáte k lékaři při prvním píchnutí v rameni, či když vás začne trápit kašel? Anebo v případě nachlazení spoléháte na „babské“ recepty?

Bohumil Němec z jedné obce na Slovácku říká jasně: “Lékaře vyhledávám až ve skutečně vážných případech. Pokud jde třeba o běžné záněty, nachlazení, rýmu, virózy a podobné banality, zajdu na zahradu nebo do sklepa.“ Pomáhá všechno, od křenových i bramborových zábalů třeba po cibulo -medové lektvary. Úžasné desinfekční protizánětlivé účinky mají například malé chili papričky. Ty jsem si letos nasušil do zásoby, ocením je já i sousedé při střevních i zažívacích potížích. Používám jejich semínka v malých dávkách i do gulášů či dalších kořeněných pokrmů, také v tomto případě mají preventivní čisticí účinek na celý organismus,“ popisuje svůj přístup Němec.

Stále častěji využívají lidé medu a jeho jedinečných příbuzných produktů. Nejde přitom jenom o ryze komerční využití, to už úzce souvisí s prodejem léků na místech k tomu určených tedy v lékárnách. Med hraje stále větší roli v domácí medicíně. „Bez medu si nedovedu představit listopadové období, kdy začínají zlobit širokou rodinu právě nejrůznější formy nachlazení a viróz,“ tvrdí Zlíňanka Vlasta Holubová. Aplikace medu je hodně široká, paní Vlasta doporučuje zajímavou kombinaci. „Horký med, slivovice, vymačkaný česnek, cibule a zázvor,“ popisuje složení téměř zázračného „arcicloumáku“. Viróza prý dostává v tomto případě na frak během několika hodin, lektvar prudce snižuje i příznaky už nastoupivší chřipky s horečkou a bolestí kloubů.

Zájem o lidovou medicínu je pochopitelný. Ceny léků jsou poměrně značné, navíc lidé čím dál víc kupují například časopisy o zdravém životním stylu či přírodním léčitelství. „Určitě se ráda nechám inspirovat přírodní medicínou, je v ní moudrost předků, jestli si někdy máme tendenci myslet, že jsme chytřejší než oni, tak se toho rychle zbavme,“ přiznává svoji náklonnost k léčení tradičními osvědčenými formami Vsetíňanka Eva Lekavá.

--> --> --> --> -->