Ve Valašských Kloboukách vyroste kompostárna za více než jeden milion korun

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Valašskokloboucká radnice se rozhodla investovat do vybudování komunitní kompostárny a do domácích kompostérů. V úterý to uvedla mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Valašské Klobouky vybudují komunitní kompostárnu v příštím roce a stát bude 1,1 milionu korun. Nákup domácích kompostérů pak přijde na dalších 900 tisíc korun. Z Operačního programu Životní prostředí získá město 90 procent nákladů na každou z akcí.

V nové kompostárně se bude zpracovávat biologicky rozložitelný odpad z domácností i z údržby veřejné zeleně. O domácí kompostéry si pak budou moci lidé zažádat příští rok na jaře.

„V říjnu jsme zahájili zkušební sběr biologicky rozložitelného odpadu, o který byl značný zájem. Rozhodnutí vybudovat komunitní kompostárnu a zajistit také další kompostéry pro domácí užívání bylo tedy správné,“ řekl starosta města Valašské Klobouky Dalibor Maniš (nez.).

Komunitní kompostárna vyroste v areálu bývalého Fučkova mlýna, kde se dnes nachází místo zpětného odběru. Sem bude svážen bioodpad z kontejnerů umístěných po městě a skončí tu i materiál, který vznikne péčí o městskou zeleň. Odpad se rozdrtí do homogenní hmoty a následně uspořádá do kompostovacích hromad, v nichž bude probíhat přirozený tlecí proces. Jeho výsledkem bude kompost připravený k okamžitému použití při úpravách veřejných prostranství a podobně. Provozovatelem komunitní kompostárny se stane společnost Valašskokloboucké služby.

Domácí kompostovací zařízení byla občanům ve Valašských Kloboukách, Smolině, Lipině a Mirošově distribuována poprvé loni v říjnu. „Instalujeme celkem 300 kompostérů, které za zvýhodněných podmínek poskytneme rodinám na zpracovávání bioodpadu z jejich domácností a zahrad. Přednostně bude vyhověno těm žadatelům, na které se z kapacitních důvodů minule nedostalo. Platit také bude pravidlo jednoho kompostéru na jedno číslo popisné rodinného domu,“ informovala referentka odpadového hospodářství Leona Vlčková.

Po pětiletém monitorovacím období přejdou zapůjčené kompostéry do vlastnictví uživatelů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x