Zlínští bezdomovci začínají zaplňovat noclehárny, ženy se ve Zlíně v noci neohřejí

ZLÍN  - Přestože ještě neudeřily silné mrazy, noclehárna i seďárna Azylového domu ve Zlíně se už pomalu zaplňuje muži bez přístřeší. Jak řekla v úterý ředitelka oblastního spolku Českého červeného kříže Zlín Michaela Stýblová, naopak ženy bez domova se v noci nemají ve Zlíně kde ohřát.

Bezdomovci mohou ve Zlíně využít několik typů zařízení. V Azylovém domě mohou muži bez střechy nad hlavou strávit maximálně jeden rok a kapacita zařízení je 14 lůžek. Jeho klienti zde zaplatí 2500 korun měsíčně a obvykle jim sumu proplácí odbor sociálních věcí. Noclehárna pojme maximálně šest klientů a na sezonu je v provozu ještě tzv. seďárna, která má kapacitu 10 lidí. Zatímco za noclehárnu zaplatí bezdomovec 60 korun za noc, seďárna je bezplatná.

Ani jedno z těchto zařízení ale není určené ženám. Nejbližší zařízení, kde mohou ženy bez domova strávit noc, je v Kroměříži či v Uherském Hradišti.

„Město Zlín chce tuto situaci řešit, zda se to ale podaří ještě letos, je otázkou. Ženy jsou v tomhle ohledu v nevýhodě,“ sdělila Stýblová.

Ve Zlíně fungují dvě ubytovny, které přijímají ženy. Ty ale stojí kolem 3500 korun měsíčně. „Podle našeho odhadu se momentálně po Zlíně pohybuje více než 11 žen bez přístřeší. Je jich určitě více, protože některé mají ve své péči terénní pracovnice jiných organizací. Mohou navštěvovat jen denní nízkoprahové centrum pro muže a ženy, kde se mohou umýt či najíst, a to bezplatně. Strávit zde ale smějí jen asi dvě hodiny denně,“ podotkla sociální pracovnice nízkoprahového denního centra Monika Holíková.

Muži bez domova mají v zimě o přístřeší enormní zájem a kapacita všech zařízení je vždy naplněna. „Momentálně evidujeme na seďárně šest klientů z možných deseti a na noclehárně pět klientů z šesti možných,“ dodala Stýblová. Podobný zájem by byl podle terénních pracovnic i ze strany žen.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x