Knihy a Vánoce. Spojení, které se nikdy nepřetrhne. Měsíc před svátky všech svátků se zájem o tyto vánoční dárky rychle zvedá

K vánočním svátkům patří kniha. Tuhle tradici zřejmě nezničí nejdůmyslnější hry, tablety ani televizory. Jde prostě o stálici, ale neznamená to, že knihkupci nemusejí reagovat na nejrůznější trendy, které se právě teď, měsíc před Štědrým dnem, projevují i v krajském městě.

Ten nápor začíná prakticky každoročně někdy kolem 15. listopadu, počet lidí, kteří se začnou zajímat o knížky coby vánoční dárky, pak pořád stoupá a před samotnými vánočními svátky tu nechají slušnou částku i ti, kteří sem běžně nezavítají,“ popisuje vedoucí jednoho z velkých knihkupectví v centru Zlína Martina Večeřová.

Ceny, to je to, oč tu běží. Velkou konkurenci mají zavedené kamenné obchody s knihami v prodejnách, které se programově specializují na podstatně zlevněné knihy. „Samozřejmě tuhle konkurenci registrujeme, ale neznamená to, že se podbízíme. Přesto máme v tomhle období akci nazvanou „Knížky za babku“ a ta má samozřejmě úspěch. Kvalitní knihu koupíte o stovku levnější, třeba za 199 korun. Dětské knihy klesnou i na 49 korun,“ vysvětluje Večeřová.

Přitom ale nejde zdaleka jen o slevy, třeba nejdražší umělecká publikace se už pohybuje v poněkud jiné relaci. „Tak ta vyjde na 4 999 korun,“ osvědčuje přehled vedoucí.

Vánoce a kniha, to k sobě prostě patří. „Nechám tu každoročně teď v období před vánočními svátky zhruba tisícovku. Pro každého z rodiny mám knížku, ten sortiment je tak pestrý, že nemám nejmenší problém vybrat pro 80 letou maminku ani pro pětiletou vnučku,“ pochvaluje si výběr dobře oblečený pětapadesátník. „ A ještě něco, vždycky, když sem na chvíli nahlédnu, dostávám se z uspěchaného světa přímo do oázy klidu, pohody a také krásy. Dnešní knihy, to jsou pro mne malá umělecká díla,“ dodává.

Hned při vstupu do prodejny dáváme speciální prostor regionálním autorům,“ upozorňuje na další zajímavost vedoucí Martina Večeřová. Vedle sebe se tak pod vánoční stromeček nabízejí díla Josefa Holcmana, Antonína Bajaji, Jaroslava Kovandy i dalších. Brzy by sem mohl přibýt další román mladé spisovatelky Kláry Janečkové.

Bohatý je i vánoční sortiment poezie. Ta je ale do jisté míry popelkou. Čte a kupuje ji opravdu jen úzká skupina lidí. „Přesto si myslím, že jde o jeden z nejhezčích dárků, dávám ho určitě od srdce, z lásky,“ usmívá se mladá dívka, když listuje ve sbírce Jaroslava Seiferta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x