Na podporu učňovského školství ve Zlínském kraji poputuje přes 4,5 milionu korun

ZLÍN  - Zlínští krajští radní schválili zvýšení příspěvku na podporu řemesel pro školy zřizované Zlínským krajem o 1,776 korun, takže celková částka nyní činí 4,571 milionu korun. Sdělila to mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Peníze jsou určeny pro žáky vybraných oborů středního vzdělávání s výučním listem.

„Jedná se o motivační opatření, kdy je naším cílem získat pro řemeslné obory dostatečný počet zájemců a tím změnit dosavadní neuspokojivou situaci na trhu práce. Tento systém realizujeme ve Zlínském kraji od roku 2007, tudíž má náběhovou tendenci. Zatímco před čtyřmi lety se podpora vztahovala pouze na žáky prvních ročníků, dnes je již třeba přispívat stipendiem na mnohem více učňů, a proto i objem finančních prostředků na tento náš záměr stoupá,“ vysvětlil krajský radní pro oblast školství, mládeže a sportu Josef Slovák (ODS).

Ve Zlínském kraji je podle Slováka v současné době formou stipendií podporováno celkem 1226 žáků, z toho 754 učňů ve stavebních oborech (zedník, tesař, malíř-lakýrník, podlahář, klempíř, instalatér), 437 učňů ve strojírenských oborech (strojní mechanik, nástrojář, karosář, autolakýrník, obráběč kovů), dále 15 sklářů a 20 řezníků-uzenářů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x