Uherskohradišťská radnice chce usnadnit stavebníkům papírování

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská radnice se rozhodla usnadnit stavebníkům vyřizování potřebných dokumentů, řadu věcí si budou moci nově vyřídit přes internet. Ve středu to řekl mluvčí uherskohradišťské radnice Jan Pášma.

Město Uherské Hradiště se totiž připojilo k webové službě, která výrazně zjednodušuje vyjadřování k existenci inženýrských sítí v procesu stavebního řízení. Stavebníci si budou moci mnoho dokumentů vyřídit pomocí služby na internetu už od nového roku.

Vyjádření od správce sítě obsahuje informaci o tom, zda stavba bude kolidovat s jejich sítěmi či nikoliv. Od nového roku bude dostupná na webovém portále města a popsána na letácích umístěných na stavebním úřadě.

„Dohodli jsme se, že službu zakoupíme a po ročním provozu vyhodnotíme přínosy pro občany města i pro město samotné,“ sdělil tajemník uherskohradišťské radnice Josef Botek. Zřízení služby stálo město 13 tisíc korun a její roční provoz bude město stát 6300 korun bez DPH.

Žádost podává žadatel/stavebník prostřednictvím webového prohlížeče, kde je průvodcem veden k vyplnění všech potřebných údajů. Aplikace vygeneruje žádosti určené jednotlivým správcům inženýrských sítí. Další postup pak záleží na tom, jestli dotčený správce akceptuje elektronický příjem žádostí. Pokud ano, žádost odejde elektronicky, v opačném případě si ji stavebník vytiskne i s adresou doručitele a odešle v listinné podobě.

„Žadatel nemusí zjišťovat, jaké konkrétní inženýrské sítě vedou v okolí jeho stavby, aplikace vygeneruje žádosti jen pro dotčené správce,“ informoval Botek.

Služba šetří prostředky a čas žadatelů, protože na základě územního určení stavby automaticky vygeneruje a rozešle žádosti, které jsou v souladu s legislativou, všem správcům, od kterých je příslušným stavebním úřadem vyžadováno vyjádření.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x