Myslivci ze Zlínského kraje obdrží peníze na ozdravení zvěře

ZLÍN - Okresní myslivecké spolky ve Zlínském kraji obdrží od krajského úřadu dotaci na nákup a distribuci medikovaného krmiva pro volně žijící zvěř. Uvedla to mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

Jedná se o částky ve výši 100 tisíc korun pro okresní myslivecký spolek Zlín, Vsetín, Kroměříž a Uherské Hradiště.

Stejně tak jako domácí zvířata je infikována běžnými kožními parazity a parazity dýchacího i trávicího ústrojí také volně žijící zvěř. Jedná se především o srny, muflony a daňky, kteří trpí jejich invazí, která může být natolik silná, že způsobí i úhyn zvířat.

„Ozdravná akce je však finančně náročná a někteří uživatelé honiteb nejsou schopni financovat nákup medikovaného krmiva v potřebné výši ze svých zdrojů. V případě, že by akce nebyla provedena plošně, hrozí nebezpečí šíření některých parazitárních onemocnění přenosných i na chovy domácích užitkových zvířat, zejména na chovy ovcí v podhorských oblastech,“ konstatovala krajská radní pro oblast zemědělství, životního prostředí a rozvoje venkova Milena Kovaříková (ČSSD). Přínos ozdravné akce prokazují podle ní i výsledky laboratorních vyšetření, prováděných státní veterinární správou.

„Neopomenutelným hlediskem pro poskytnutí dotace je i skutečnost, že tyto přípravky jsou podávány několik let a její přerušení by mohlo mít za následek zvýšení počtu onemocnění nejen u spárkaté zvěře, ale i u domácích zvířat,“ doplnila radní.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x