Zlínský projekt Otevřené brány zaznamenal rekordní návštěvnost

ZLÍN - Ojedinělý zlínský projekt Otevřené brány přilákal letos do 21 kostelů v kraji rekordní počet návštěvníků, a to téměř 100 tisíc lidí. Ve čtvrtek to řekla mluvčí Zlínského kraje Gabriela Dvorníková.

V rámci projektu si lidé mohou kostely prohlédnout i mimo bohoslužby, navíc se o památce dozvědí zajímavosti od odborně vyškolených průvodců. Možnosti využilo v době od května do září 95 271 turistů všech věkových kategorií, z toho bylo 10 677 cizinců. Nejstarší návštěvník přiznal věk 98 let.

Projekt Otevřené brány funguje ve Zlínském kraji třetím rokem. „Mám radost, že se taková věc rozběhla a že funguje. Je nutné, aby církev a občanská společnost hledaly společné plochy, kde mohou spolupracovat. Každý máme své pole působnosti a církev má zásadní poslání nejen pro své členy, ale i pro zbytek společnosti. Děkuji Zlínskému kraji, městům, obcím, farnostem i konkrétním lidem, kteří se do tohoto projektu zapojili,“ řekl ve čtvrtek arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jan Graubner.

Projekt Otevřené brány má rok od roku více příznivců, jednak se do projektu zapojuje více kostelů a jednak stoupá i návštěvnost. „V letošním roce jsme opět zaznamenali nárůst návštěvnosti, a to i navzdory tomu, že ve velehradské bazilice se letos prohlídky s průvodcem nekonaly kvůli rozsáhlé rekonstrukci, která zde právě probíhá. To nás utvrzuje v přesvědčení, že tento projekt má svůj nezpochybnitelný význam. Široké veřejnosti představuje sakrální památky a je zajímavým produktem cestovního ruchu v regionu, který láká návštěvníky nejen z domova, ale i ze vzdálených míst Evropy i světa – nejvzdálenější hosté byli z Japonska, Austrálie a Kanady,“ konstatoval Jindřich Ondruš (KDU-ČSL), náměstek hejtmana Zlínského kraje zodpovědný za kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a spolupráci s církvemi.

Největšímu návštěvnickému zájmu se těšil kostel svatého Mořice v Kroměříži, který si prohlédlo 24 627 příchozích. Holešovský kostel Nanebevzetí Panny Marie si zase oblíbily děti, kterých sem formou exkurzí zavítalo asi 300. Kostel Svaté Rodiny v Luhačovicích návštěvníky překvapil živou varhanní hudbou a power – pointovou prezentací. Italští turisté zase obdivovali poutní kostel Narození Panny Marie ve Štípě a kostel Všech svatých v Rožnově pod Radhoštěm v létě navštívil i hokejista Jaromír Jágr.

Otevřené brány jsou zatím v České republice ojedinělým projektem Zlínského kraje, Arcibiskupství olomouckého a měst a obcí v regionu. Projevily o něj zájem ale už i další kraje.

Na financování projektu se podílí 18 měst a obcí, 20 farností, Matice svatohostýnská a Zlínský kraj. Farnosti zároveň koordinují provoz v jednotlivých kostelích. Režim prohlídek je různorodý, od plného, tedy každý den, po víkendový.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x