Policisté obvinili muže ze Zlína z padesátimilionového podvodu

ZLÍN - Policisté obvinili z podvodu třiapadesátiletého muže ze Zlína. Jak řekla agentuře Mediafax ve čtvrtek krajská policejní mluvčí Jana Bartíková, svým známým či klientům dluží nejméně 51 milionů korun.

Podvodu se měl muž podle všeho dopouštět opakovaně, a to už od roku 2005.

„Jako fyzická osoba si peníze půjčoval od svých známých s tím, že je použije na podnikatelské aktivity nebo jinak výhodně investuje. Jako podnikatel ve svůj prospěch používal peníze, které patřily jeho klientům. Některým například nepřiznal, že jim bylo vyplaceno odškodné, o čemž se klienti dozvěděli později. S některými uzavřel smlouvy o půjčkách, v termínu však peníze nevrátil. Další lidé mu svěřili finanční prostředky jako zálohy za účelem koupi nemovitosti, poskytnutí půjčky třetí osobě a podobně,“ podotkla Bartíková.

Peníze muž údajně vybral a použil pro svou potřebu. Kriminalisté zjistili, že si peníze půjčoval přesto, že si už u sjednávání půjček byl vědom své tíživé finanční situace. „Věděl, že nemůže peníze ve stanovených lhůtách vrátit, a to i vzhledem k předešlým nesplaceným závazkům, kterým nedostál ani přes opětovné urgence,“ vysvětlila Bartíková.

Kriminalisté prozatím škodu vyčíslili na bezmála 51 milion korun a zahájili trestní stíhání. Kvůli rozsahu škody mu teď  hrozí trest odnětí svobody na 5 až 10 let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x