Kunovičtí míří do Prahy. V pátek je čeká velmi příjemné ocenění. Vyhráli totiž soutěž Obec přátelská rodině

Celkem 130 obcí z celé republiky se zapojilo do 4. ročníku soutěže Ministerstva práce a sociálních věcí a Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Obec přátelská rodině. V kategorii obcí od 5 do 10 tisíc obyvatel se vítězi stali právě Kunovičtí.

Zjednodušeně řečeno, jde o to, že uchazeč o ocenění musí realizovat opatření na podporu harmonického života rodin, ještě lapidárněji, aby se lidem v daném místě v jejich rodinách dobře žilo.

Argumentů pro prvenství shromáždili Kunovičtí před hodnotitelskou komisí, která se vydala do města ověřit to, co zástupci obce deklarovali ve vyplněných hodnotících formulářích, celou spoustu.

Hodnotitelkám se například líbilo naše Komunitní centrum, v němž se v řadě institucí naprosto nenásilně potkávají prakticky všechny generace, od mateřského centra přes knihovnu až třeba po klub seniorů,“ vypočítává jednu z příčin úspěchu Jan Šobáň z kunovického Městského úřadu. „Zaujal je i projekt dětských hřišť volně přístupných široké veřejnosti a „dorazili“ jsme v nejlepším slova smyslu prezentací folklorních souborů, sportovních klubů a spolků,“ usmívá se Šobáň.

Když jsem pročítala kriteria soutěže, uvědomila jsem si, že naprostou většinu jsme jaksi samozřejmě splnili už dávno, aniž bychom o soutěži věděli,“ přidává příjemnou skutečnost starostka Kunovic Ivana Majíčková. Podpora rodin není podle ní jen příspěvek při narození dítěte nebo úprava územního plánu města pro budování nových rodinných domků. „Je to daleko širší pojem,“ tvrdí starostka Majíčková. „Jde třeba o budování dětských hřišť, stejně jako péči o seniory a spoustu dalších obyčejných lidských věcí.

O tom, že nejde o prázdné pojmy, svědčí i fakt, že v Kunovicích už několik let průběžně přibývá trvale žijících obyvatel. Ke spokojenosti vedení města, ale i zdejších lidí, přispěje nejen ocenění Obec přátelská rodině z rukou ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, ale také 670 000 korun coby příjemná prémie. Peníze Kunovice využijí pro další rozvoj prorodinné politiky.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x