Do Valašského Meziříčí míři odborníci na kosmonautiku, dorazí i Remek

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Seminář o kosmonautice a raketové technice s podtitulem Kosmické technologie - pilotované lety pořádá od pátku do neděle valašskomeziříčská hvězdárna. Řekla Vendula Králová z valašskomeziříčské radnice.

Seminář bude zaměřený na úspěchy kosmonautiky, kosmické technologie a novinky z výzkumu vesmíru především v oblasti pilotovaných letů,“ upřesnil pracovník hvězdárny František Martinek. Akce je určená široké veřejnosti, především pak studentům a pedagogům. „Účastníkům z řad středoškolských studentů z příhraničních regionů Slovenska a České republiky zajistíme a uhradíme ubytování a stravu,“ doplnil Martinek.

Přednášet v průběhu víkendu budou přední čeští odborníci na danou problematiku. „Vystoupí například pracovník Knihovny Akademie věd České republiky Antonín Vítek, publicista a autor několika knih o kosmonautice a historii amerických raketoplánů Tomáš Přibyl nebo Jan Kusák, který se zaměří na geometrické trysky raketových motorů pro potřeby kosmonautiky a jejich vliv na nosnou kapacitu. Problematice zdravotnického zajištění kosmických misí se bude věnovat Pavel Boháček,“ vyjmenoval pracovník hvězdárny.

Za zlatý hřeb semináře považuje hvězdárna účast prvního a prozatím jediného českého kosmonauta Vladimíra Remka a jeho slovenského kolegy Ivana Belly. „Oba kosmonauti vystoupí v sobotu odpoledne se samostatnými přednáškami, ve kterých zavzpomínají na svá kosmonautická léta. Následovat bude moderovaná beseda s oběma kosmonauty, které se mohou zúčastnit nejen účastníci semináře. Odpolední část programu se bude výjimečně konat v kavárně Hotelu Apollo,“ dodal Martinek.

Doprovodnou akcí semináře bude výstava s názvem Pozvali nás do vesmíru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x