Vánoční cena města Zlína: plavecký mítink s mnoha jedinečnostmi. A také s nezaměnitelnou atmosférou

Světové hvězdy tak jako v poměrně dávné minulosti tu nehledejte. Ale nezaměnitelnou atmosféru, pohodu a také českou a slovenskou plaveckou špičku určitě ano. Zlínská Vánoční cena v plavání má mezi mítinky výsadní postavení, třebaže pamatuje daleko slavnější minulost než přítomnost.

Zní to možná jako pohádka, ale do Zlína jezdili na „vánočku“ přední světoví plavci ze Spojených států i tehdejší NDR, Rusové, Švédi, Matthes, Woodrofe, Larsson, Krylov,“ vybavuje si šéftrenér Plaveckého klubu Zlín Petr Přikryl. Celkem hvězdy bazénů z více než dvaceti zemí celého světa.

Československému plavání udávaly tón především zlínské ženy. Jména jako Hemerková, Chlupová či Bradíková pomalu upadají v zapomnění, ale v povědomí je pořád mladší triumvirát svěřenců trenéra Přikryla. Daniel Málek, Ivo Benda a Marcela Kubalčíková. Prvně jmenovaný získal před 11 lety v Sydney dvě nesmírně cenná pátá místa na olympiádě a stal se také mistrem Evropy, druhý je dnes předsedou Plaveckého klubu Zlín. Vůbec nejúspěšnější účastnicí Vánoční ceny města Zlína je v její historii Marcela Kubalčíková, která dnes působí na Univerzitě Tomáše Bati: „Když se řekne Vánoční cena, je to jako pohlazení. Vždycky mi tu zavoněl domov, rodinná atmosféra a pohoda. A taky možnost ukázat se před domácími diváky,“ vzpomíná úspěšná plavkyně, která se ve Zlíně pyšní neskutečnými padesáti vítěznými závody.

Letos se plave po 48. Termín je poněkud vzdálenější Vánocům, důvod je jasný, jde ještě o limity a o nominaci na mistrovství Evropy do polského Štětína o 14 dnů později. Ve Zlíně se plave za početné účasti bezmála 270 závodníků ze 40 oddílů několika zemí v sobotu 26.listopadu od 15 hodin, v neděli pak od 9.00 v kryté pětadvacítce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x