Otrokovické gymnázium zůstane zachováno, tvrdí kraj

ZLÍN - Otrokovické gymnázium se krajský úřad Zlínského kraje nechystá zrušit. Ve čtvrtek to oznámila mluvčí kraje Gabriela Dvorníková.

Zlínský kraj se svým prohlášením rozhodl reagovat na různé informace, které se mezi obyvateli Otrokovic šíří. Jejich obavy jsou ale naprosto zbytečné, Zlínský kraj totiž podle svých slov nikdy nechystal a ani do budoucna nechystá dopustit zánik této školy.

„Na úrovní Zlínského kraje nebyl, není a ani nebude záměr zrušit Gymnázium Otrokovice. Rovněž se nepředpokládá sloučení s jinou školou v Otrokovicích,“ potvrdil ve čtvrtek ve svém otevřeném dopise hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD).

Otrokovičtí se začali o své gymnázium obávat začátkem letošního roku, kdy se v médiích objevily informace o zavádění jakési strategie páteřních škol ve Zlínském kraji. Její filosofií měla být transformace současné podoby středního vzdělávání na síť jen velkých spádových škol, kdy minimální počet žáků na škole by měl být kolem 400, a pokud jich bude méně, přišlo by na řadu slučování. „Strategie páteřních škol byla zřejmě jednou z pracovních verzí řešení situace ve školství, která ale nebyla k projednání vedení Zlínského kraje nakonec vůbec předložena,“ poznamenal Mišák.

Na základě mylných informací se vedení školy a města Otrokovice rozhodli své gymnázium ochránit snahou o převedení zřizovatelské funkce školy ze Zlínského kraje na město. K těmto snahám se z neopodstatněné obavy ze zrušení školy následně přidali i rodiče žáků a další občané Otrokovic a za převedení gymnázia pod město vznikla dokonce petice.

„Jsou situace, kdy je třeba hájit zájmy lidí i proti jejich momentální vůli. Je tomu nyní i v případě otrokovického gymnázia, kdy na základě ne zcela objektivních informací se přes sedm tisíc občanů dožaduje převedení zřizovací funkce ze Zlínského kraje na město Otrokovice, přestože k tomu nejsou objektivní důvody,“ vysvětlil hejtman s tím, že atmosféra, která v současné době kolem školy je, hraničí s šířením poplašné zprávy. Například v souvislosti s tím, že vedení gymnázia ústy svého ředitele sděluje, že pokud nepřejde zřizovací funkce z kraje na město, bude jednat o sloučení s gymnáziem ve Zlíně.

„Tak to už vůbec nepřipadá v úvahu, protože je to nesmysl. V zájmu školy i studentů je ponechat školu jako školu krajskou,“ doporučuje hejtman. Stejně tak Rada Zlínského kraje na svém posledním zasedání schválila nedoporučit zastupitelstvu převedení zřizovací funkce na město Otrokovice, ale současně přijmout formou usnesení veřejný slib, že Zlínský kraj nemá záměr zrušit otrokovické gymnázium, jak nyní, tak v budoucnu.

„Je jen na vedení školy, aby úrovní vzdělávání vytvářelo zájem o studium na této škole, aby měla dost studentů,“ doplnil Mišák. Navíc upozornil na fakt, že otrokovické gymnázium je v jednom objektu se základní školou. „Budou-li mít stejného zřizovatele, tedy město Otrokovice, je sloučení těchto škol velmi pravděpodobné,“ poznamenal hejtman v otevřeném dopise, který adresoval signatářům petice prostřednictvím petičního výboru.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x